Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΣΥΡΙΑ -Προς περαιτέρω εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-

Η περαιτέρω ενίσχυση των αντικαθεστωτικών αναμένεται να κυριαρχήσει στη νέα σύνοδο που διοργανώνουν σήμερα οι «Φίλοι της Συρίας» στην Ντόχα του Κατάρ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ενδεχόμενο επίσημου εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών θα τεθεί επί τάπητος, καθώς σχετικό αίτημα διατυπώθηκε εκ νέου από όσους εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών, όπως επίσης τέθηκε και πάλι το ζήτημα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Στην Ντόχα αναμενόταν να μεταβούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Τουρκίας, Αιγύπτου.

Λίγες ώρες, πάντως, πριν από τη σύνοδο των «Φίλων», εκπρόσωπος του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δήλωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονται στις γραμμές του «έλαβαν νέο τύπο όπλων που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης». Ο επικεφαλής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», στρατηγός Ιντρίς, μιλώντας στο «Αλ Αραμπίγια», δεν διευκρίνισε σε τι όπλα αναφέρεται. Στις αρχές της βδομάδας, πάντως, εκπρόσωποι της οργάνωσης δήλωναν ότι έχουν άμεση ανάγκη από ρουκετοφόρα αντιαεροπορικά και αντιαρματικά, τα οποία, κατά πληροφορίες, αγόρασε, ήδη, η Σ. Αραβία από Βέλγους και Ρώσους προμηθευτές και τα μεταφέρει με χρηματοδότηση και Γαλλίας. Εντός του συριακού εδάφους, δε, χτες σημειώνονταν σφοδρότατες μάχες στο προάστιο Καμπούν της Δαμασκού και στο Χαλέπι.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση και η αναταραχή στο Λίβανο, όπου επισήμως την Πέμπτη ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν κάλεσε τη σιιτική λιβανική «Χεζμπολάχ» να αποσύρει τους μαχητές της από το πλευρό του συριακού στρατού και έστειλε επιστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο όπου αναφέρεται σε παραβιάσεις της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας από πυρά από το συριακό έδαφος, χωρίς να επιρρίπτει συγκεκριμένα την ευθύνη στο στρατό ή στους αντικαθεστωτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της κατάστασης αυτής αποφασίστηκε η παράταση της θητείας του υπάρχοντος Κοινοβουλίου προκειμένου να μην οξυνθεί περαιτέρω η ένταση λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα της λιβανικής κοινής γνώμης. Διαδηλωτές, την Πέμπτη το βράδυ, περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με την Αστυνομία διαμαρτυρόμενοι για την παράταση της θητείας του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου