Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

«Μπάσιμο» των ΗΠΑ σε βάρος της «Deutsche Bank»



Αμφισβητούν την κεφαλαιακή της επάρκεια, βάζοντας ζήτημα για τη λειτουργία υποκαταστημάτων της στην Αμερική


Αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία το 2013 και το 2014, αναφέρει το «Der Spiegel», επικαλούμενο τις προβλέψεις μιας γερμανικής οικονομικής «δεξαμενής σκέψης». Ο δείκτης της επίσης ανεργίας αναμένεται να αγγίξει το 6,9% το 2013 και το 7% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του DIW Deutsches Institut fuer Wirtschaftsforschung, όταν το 2012 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,8%.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η αύξηση της ανεργίας οφείλεται στο ότι περισσότερες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση, αναζητούν εργασία στη Γερμανία. Η αγορά εργασίας όμως δεν μπορεί να τους απορροφήσει, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης, που δε φαίνεται να μεταβάλλεται ριζικά τα επόμενα έτη.

Στα παραπάνω, προστίθεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για τη δραστηριότητα των τραπεζών της δεύτερης σε αμερικάνικο έδαφος. Πριν από λίγους μήνες, Αμερικάνοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι θα αυστηροποιήσουν το καθεστώς λειτουργίας των θυγατρικών ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ, αυστηροποιώντας τα κριτήρια της κεφαλαιακής επάρκειας.

Την περασμένη βδομάδα, στέλεχος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «φρικτά» τα επίπεδα κεφαλαίου της «Deutsche Bank», συγκαταλέγοντάς την στις πιο υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες του κόσμου.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε«κατάλληλη» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε έτσι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στη δανειοδότησης της Ελλάδας ήταν επιθυμία και της Γερμανίας. «Ικανοποιημένη» από το επίπεδο συνεργασίας με τους Ευρωπαίους στην τρόικα δήλωσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

Χτες τέλος, δημοσιοποιήθηκε επιστολή του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη προς τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης, με την οποία ζητάει «ολική αναθεώρηση του προγράμματος» που συνοδεύει το δάνειο των 10 δισ. ευρώ από την τρόικα. Η Ευρωζώνη διαμηνύει ανεπίσημα ότι «δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της Κύπρου», και η επιστολή αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό Γιούρογκρουπ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου