Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Ο λαός να απαντήσει στην απαγόρευση των διαδηλώσεων

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Και να λοιπόν πώς από τα επιχειρήματα των αστικών επιτελείων και του αστικού Τύπου για «κυκλοφοριακά εμφράγματα και λουκέτα στα μαγαζιά εξαιτίας των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας», ήρθε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που απαγορεύει τις διαδηλώσεις σύμφωνα με τη βούληση του τοπικού αστυνομικού διευθυντή. Προεδρικό Διάταγμα σε πλήρη εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» εναντίον των εργαζομένων. Τι κάνει η κυβέρνηση; Συνδέει το μέγεθος της διαδήλωσης, της κινητοποίησης με τη «σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης». Και λέει ότι μπορεί ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής να κρίνει και να αποφασίσει ότι μια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν 10.000 και παραπάνω άνθρωποι, είναι μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας αλλά κύρια με τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, μεγαλοξενοδόχων της περιοχής. Αυτό εννοούν όταν λένε «κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης». Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, σύμφωνα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την κυβέρνηση δεν ανήκουν στην «κοινωνικοοικονομική ζωή»των πόλεων...




Αξίζει να θυμίσουμε τα εξής:



-- Αυτό που βλέπουμε σήμερα σαν ΠΔ της συγκυβέρνησης είναι η πρόταση που έχουν κάνει εδώ και μερικά χρόνια ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι και ο δήμαρχος Αθήνας. Πρόταση που στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος να παλεύει ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, την ίδια τη ζωή τους, αυξάνοντας συνεχώς την εκμετάλλευση. Αυτό εννοούν εμπόδια στην «κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης».

-- Το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θεωρούσε τελεσθέν έγκλημα τις κινητοποιήσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο από τους εργάτες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με το επιχείρημα ότι «παρεμποδίζεται η οικονομική δραστηριότητα του επιχειρηματία».

-- Τον Απρίλη του 2012 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο που προτρέπει στην άσκηση διώξεων ακόμη και στην εφαρμογή του αυτόφωρου εναντίον όσων συμμετέχουν σε καταλήψεις κτιρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.


Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Ολα εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για να θωρακίσει η αστική τάξη την εξουσία των μονοπωλίων. Το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του στρέφονται ευθέως κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων, σε μια περίοδο μάλιστα που ξετυλίγεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Η άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, το Κράτος και η Δικαιοσύνη της επιχειρούν να εμπεδώσουν με κάθε τρόπο το δόγμα «νόμος και τάξη», να τσακίσουν με τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς, την τρομοκρατία και την καταστολή τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Οσο κι αν πασχίζουν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν όχι μόνο το δίκιο με το μέρος τους, αλλά και τη δύναμη να το επιβάλουν, ανατρέποντας στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο, Προεδρικό Διάταγμα και νομοθέτημα.



Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου