Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ σε Γαλλία: "Ρίξτε τους μισθούς - Γίνετε πιο ανταγωνιστικοί"


Η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της και τη μείωση του εργασιακού κόστους ώστε να υποστηρίξει την αναπτυξιακή της πορεία και να βελτιώσει... την ανταγωνιστικότητα της, σημειώνει σε έκθεση του το ΔΝΤ.


Το Ταμείο προβλέπει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα αρχίσει να ανακάμπτει στο β' εξάμηνο της χρονιάς.

Προσδιορίζει τη μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,2% από 0,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του. Για το 2014 περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 0,9%.

"Έπειτα από τρία χρόνια επουσιώδους δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίνεται σκόπιμο να μετριαστεί ο ρυθμός της προσαρμογής, δεδομένου ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στις δαπάνες και συνοδεύεται από συνεχής δομικές μεταρρυθμίσεις", αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Βέβαια το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία στη χώρα θα αυξηθεί παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης Ολάντ να έχει αντιστρέψει τη δυναμική ως το τέλος της χρονιάς.

"Θα είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η δυναμική της αύξησης της ανεργίας πριν το τέλος της χρονιάς", δήλωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη Γαλλία Edward Gardner.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη η Γαλλία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της και να επικεντρωθεί στις προσπάθειες της να συγκρατήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

"Μία επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο χρειάζεται ώστε να μικρύνει αυτό το κενό", αναφέρει η έκθεση.

"Επίσης θα πρέπει να εξευρεθούν άλλα εργαλεία για τη μείωση του κόστους στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, εάν όχι μέσω των μισθών, τότε μέσω χαλάρωσης των συμβατικών ρυθμίσεων εργασίας".

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό και ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Ωστόσο προσθέτει: "Οι γαλλικές τράπεζες έχουν ακόμα δρόμο ώστε να αυξήσουν τα 'μαξιλάρια' ρευστότητας τους και να βελτιώσουν τους καθαρούς δείκτες χρηματοδότησης.
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου