Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Δωρεάν ανησυχία

Τα προγράμματα σωτηρίας κρατών(δηλαδή των τραπεζών τους) είχαν ύψος εκατοντάδων δίς.
Από την άλλη οι ανησυχίες για τα παιδιά, τη φτώχεια, τις υπερβολές της αστυνομίας κλπ. είναι εντελώς δωρεάν.

Από σημερινό άρθρο του Ριζοσπάστη

Ο σάπιος καπιταλισμός καταδικάζει τα παιδιά στη φτώχεια

Τη σαπίλα του καπιταλιστικού δρόμου σε ανάπτυξη και κρίση δείχνουν τα στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων στην Ισπανία, η οποία καυχιέται πως είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα (υποτιμημένα) στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έκθεση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες, το 30% των παιδιών στην Ισπανία βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, πολλά από αυτά λιποθυμούν μέσα σε σχολεία εξαιτίας της ελλιπούς σίτισής τους και αρκετά αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα επί βδομάδες.

Στην ίδια έκθεση, το Συμβούλιο εμφανίζεται να ανησυχεί υποκριτικά για τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών έναντι διαδηλωτών, όπως και για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια σπάνια έχουν εντοπιστεί και τιμωρηθεί αστυνομικοί που άσκησαν υπέρμετρη βία εναντίον διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι - όπως σημειώνει - έχει γίνει ευκολότερη η διαδικασία ταυτοποίησης των αστυνομικών που εντοπίζονται να βιαιοπραγούν. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η όξυνση των αντιλαϊκών μέτρων πάει χέρι χέρι με την ένταση της κρατικής καταστολής.

Κι ενώ στην «ανεπτυγμένη» καπιταλιστική Ευρώπη τα παιδιά εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών λιμοκτονούν, πάνω από 870 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν σε όλο τον πλανήτη, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του υποσιτισμού, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αλλα 165 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών παρουσιάζουν υστέρηση στην ανάπτυξή τους λόγω της έλλειψης επαρκούς τροφής.

Η αποθέωση της κοροϊδίας έρχεται από την ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια για «να κάνει τον υποσιτισμό ιστορία» σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ανάπτυξης, Αντρις Πίμπαλγκς.

Η ιμπεριαλιστική ΕΕ, που τσακίζει τους λαούς στα κράτη - μέλη και στο διάστημα από την έναρξη της κρίσης (Οκτώβρης 2008) έως τα τέλη Δεκέμβρη του 2011 έχει δαπανήσει 1,6 τρισ. ευρώ για να σώσει τις τράπεζες, καμώνεται πως ανησυχεί και πως θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του υποσιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου