Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Guardian: Μύθος το ελληνικό success story

TVXS

Τραπεζίτες και πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα αναρρώνει. Όλη αυτή η αισιοδοξία όμως έχει απλώς ως στόχο να δικαιολογήσει τη θεραπεία-σοκ που επιβάλλεται στην ευρωζώνη, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, απορρίπτοντας το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση «ελληνικό success story».


Στο άρθρο του με τίτλο «Οι συζητήσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πρόωρες –και όλες για να δικαιολογήσουν τη λιτότητα», ο Aditya Chakrabortty σημειώνει πως τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαία στελέχη της Αθήνας επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο ότι οι ευτυχισμένες ημέρες έχουν επιστρέψει. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά πλέον για ένα ελληνικό «success story». Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο υπουργός Οικονομικών διαλαλούν πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Τα ελληνικά μέσα αλλά και τμήματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου γνέφουν συγκαταβατικά. Και όσοι έχουν ελληνικά ή ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση συμμετέχουν στο πάρτι.

«Ξεχάστε το Grexit -θα μπορούσε να έρθει Greecovery στη θέση του» έγραφε μια «έκθεση», που χαρακτηρίζεται ως ανόητη από τον αρθρογράφο.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αρχίζει πράγματι να βελτιώνεται, γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: Λειτουργεί ουσιαστικά ως μέσο δικαιολόγησης της θεραπείας-σοκ που επιβάλλεται σε δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Το ζήτημα έθιξε ανοιχτά στους Financial Times η Maria Paola Toschi, στρατηγική αναλύτρια αγοράς της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα. «Εάν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μία ανακάμπτουσα οικονομία, έχοντας στο μεταξύ λάβει το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας και της μεταρρύθμισης στην πλευρά της προσφοράς, τότε η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποκτήσει νέα αίγλη».

Σύμφωνα με τη Guardian, αν η ελίτ της Ευρώπης και της Ουάσιγκτον μπορέσει να ισχυριστεί ότι οι ελληνικές πληγές «επουλώνονται» τότε θα μπορέσει και να απωθήσει τις επικρίσεις για τη λιτότητα που επιβάλλει. Θα μπορέσει επίσης να υπερασπιστεί ένα οικονομικό μοντέλο που μόλις πριν από τρία χρόνια φαινόταν να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου