Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το "αριστερό" κουβαδάκι

Όταν το βαρέλι στάζει και η διαρροή δε διορθώνεται, το πρώτο που κάνει ο βαρελάς είναι να βάλει ένα κουβαδάκι για να μαζεύει ότι χάνεται. Μετά θα δει τι θα κάνει μ'αυτό που μάζεψε. Η θα το ξαναρίξει μέσα ή θα το χρησιμοποιήσει όπου χρειαστεί.
Το σύστημα έχει επιλέξει να ανεβάσει την ένταση της πίεσης προς το λαό, γιατί όπως λένε όλοι οι καλοί του "αναλυτές"πρέπει "η πατρίδα να βγεί από την κρίση όσο γίνεται πιο γρήγορα".
Ο αυταρχισμός είναι φυσικά απαραίτητος για να περάσουν κι άλλα κι ύστερα κι άλλα μέτρα απ' αυτά που "χρειάζονται". Ολα αυτά όμως θα έχουν σαν αποτέλεσμα να γεμίσει ραγισματιές το βαρέλι με τους ψηφοφόρους που παρά τα αναισθητικά δεν προβλέπεται να συνεχίσουν να αντέχουν για πολύ ακόμη. Πρέπει λοιπόν να μπει ένα "αριστερό" κουβαδάκι...
Κάπως έτσι αποφασίστηκε να βγεί η ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση στηρίζοντάς την όμως σαν "δύναμη ευθύνης" που είναι.(Το κουβαδάκι πρέπει ναναι του σπιτιού...)
Ετσι και αυτή εύχεται και προσεύχεται να σταματήσει να κονταίνει όλο και περισσότερο, και το σύστημα περιμένει να μαζέψει τη διαρροή σε δικό του κουβαδάκι για να το χρησιμοποιήσει όπως χρειαστεί. Δύσκολο βέβαια να γλυτώσει η ΔΗΜΑΡ μετά από όλα αυτά τη διάλυση, αλλά με λίγη βοήθεια μπορεί και να τα καταφέρει. Εχει άλλωστε αποδείξει ότι είναι ένα χρήσιμο στήριγμα που αξίζει να βοηθηθεί.
Αν γίνουν τώρα ή κάποια στιγμή εκλογές, και η ΔΗΜΑΡ διασωθεί(θα κάνουν ό,τι μπορούν γι αυτό), θα είναι και πάλι ένας καλός μπαλαντέρ. Αν κερδίσει η ΝΔ θα ξαναπαίξει το ρόλο του βαστάζου, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στην "κυβέρνηση της Αριστεράς" που θα "αλλάξει τον τόπο".

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι το πόσοι βλέπουν την ξεφτίλα του αστικής πολιτικής σκηνής και πόσοι αποφασίζουν να μη λερώσουν πια τα χέρια τους μ' αυτούς.
Αλλά επίσης αναρωτιέμαι, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αποφασιστεί ότι "ήρθε η ώρα της Αριστεράς". Θα συνεργαστεί με ελαφριά καρδιά με το κουβαδάκι του συστήματος; Τόσο εύκολα θα τους αθωώσει και θα τους βάλει μάλιστα να παίξουν ξανά το γνωστό πια  ρόλο τους;
Την απάντηση την ξέρουμε βέβαια, αλλά λέμε τώρα...

2 σχόλια:

  1. Και μην ξέραμε, μας είπε ο Σταθάκης
    "...Αυτό που συνέβη με τη ΔΗΜΑΡ δημιουργεί γέφυρες για μια μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβερνητικό επίπεδο;

    Νομίζω ότι μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΔΗΜΑΡ θα είναι διαφορετική και θα αλλάξει. Υποθέτω ότι θα υπάρξουν πολιτικοί κλυδωνισμοί στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Δεν θα είναι η ίδια ΔΗΜΑΡ με αυτήν που συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε κάθε μελλοντική προοπτική ενός ευρύτερου μετώπου της αριστεράς. Δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνει κάποιος προβλέψεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις ανακατατάξεις στους πολιτικούς χώρους, που θα είναι σημαντικές μέχρι τις επόμενες εκλογές. Θα είναι διαφορετικός ο πολιτικός χαρακτήρας μετά τις επόμενες εκλογές, απ’ ό,τι σήμερα.

    Όμως, είναι πρώιμο να εκτιμηθεί η κίνηση Κουβέλη ως προϋπόθεση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;

    Είναι πρώιμο αυτή τη στιγμή, βεβαίως.

    Εκτιμάτε ότι ο κ. Κουβέλης διαφοροποιείται από το μνημονιακό μπλοκ, χωρίς καμία προσέγγιση με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή επιχειρείται μια πιο αυτόνομη πορεία, σε μια λογική ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, με πρωταγωνιστή τον ίδιο;

    Και τα δύο σενάρια, αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά σύνθετα εγχειρήματα. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο κ. Κουβέλης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση για να χαράξει μια σαφή στρατηγική, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Συνεπώς δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανακατατάξεις στον ευρύτερο χώρο, οπότε είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτή τη στιγμή πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές τάσεις στο επόμενο διάστημα, στον κεντρώο ή κεντροαριστερό χώρο των ψηφοφόρων...."
    http://thehellenicmail.gr/component/content/article/5618-2013-06-21-14-13-51

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι άνθρωποι το είπαν απλά και καθαρά:"Να ολοκληρωθεί το βήμα..."
    Μετά από κακοί θα γίνουν καλοί κι από Καρατζαφέρηδες αξιόπιστοι εταίροι.
    Χαμόγελα, χειραψίες, ελπίδα για απελπισμένους, έχω λέγετεεε...
    Κι ο λαός που 'εχει προαποφασίσει, πριν ακούσει, σε τι θα έχει τα αυτιά του ανοιχτά και σε τι κλειστά, θα πράξει τα δέοντα και απολύτως προβλεπόμενα.
    Μέσα σε όλα αυτά φυσικά πάντα κάτι ξεφεύγει. Ετσι το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή