Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις


Από την χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ -ΑΓΚΥΡΑ.--
Νέο κάλεσμα σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα απηύθυναν χτες οι διαδηλωτές στην Τουρκία -εκφράζοντας τη συσσωρευμένη οργή του τουρκικού λαού, στην ασκούμενη πολιτική- παρά την εκτεταμένη κρατική βία, αλλά και την κινητοποίηση των οπαδών του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αντιδιαδηλώσεις. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται τόσο στην πλατεία Ταξίμ, όπου συγκεντρώνονταν το βράδυ εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου (υπήρχε εκτίμηση για 300.000 στην Κωσταντινούπολη). Αντίστοιχη εικόνα ερχόταν και από πολλές άλλες πόλεις. Η κρατική βία εκδηλώνεται πιο έντονα στην Αγκυρα, στο Ρίζε, στο Τουντζελί, στην Αντάκια και στα Αδανα. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, αντλιών νερού και πλαστικών σφαιρών, για να διαλύσει τους διαδηλωτές στις συγκεκριμένες πόλεις, που δέχτηκαν τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων ημερών, με δεκάδες τραυματίες.

Στο Ρίζε, στη Μαύρη Θάλασσα, γενέτειρα του Ρ. Ερντογάν, διοργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις, από υποστηρικτές της κυβέρνησης, ενώ ομάδες ανδρών με πολιτικά επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με ρόπαλα, με την αστυνομία σε ρόλο θεατή. Χτες ανακοινώθηκε ο τέταρτος νεκρός από την αρχή των κινητοποιήσεων, ένας αστυνομικός, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα στα Αδανα, κυνηγώντας διαδηλωτές.

Παράλληλα με τη λογοκρισία στα ΜΜΕ, εμφανίζονται και στοχευμένα δημοσιεύματα, όπως αυτό της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», η οποία αναφέρεται σε «προβοκάτορες περιθωριακών ομάδων», που προκάλεσαν καταστροφές σε ΑΤΜ τραπεζών, αυτοκίνητα της αστυνομίας και καταστήματα, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων και το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να αξιοποιήσει τα γεγονότα και για πολιτικές διώξεις.

Ο Ρ. Ερντογάν, μιλώντας στην Τυνησία, χτες λίγο πριν επιστρέψει στην Τουρκία, αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του, δηλώνοντας ότι τα έργα ανάπλασης θα προχωρήσουν και έκανε λόγο για «τρομοκρατικές ομάδες» μεταξύ των διαδηλωτών, που υποκίνησαν τα επεισόδια. Στην Τύνιδα πραγματοποιήθηκαν επίσης κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε και τη σύλληψη επτά ξένων διαδηλωτών, στην Ταξίμ, μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας, που έγινε γνωστό ότι μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου