Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΤΏΡΑ ΕΓΏ ΤΙ ΝΑ ΠΙΣΤΈΨΩ; -"Κόλαφος και για τις καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ!"

Πολλοί θα άκουσαν και θα εξακολουθούν να ακούνε τη νέα "θετική είδηση" για την απόφαση του eurogroup που "διασφαλίζει πλέον επίσημα" τις καταθέσεις κάτω των 100000.
Μάλιστα πολλές ενημερωτικές εκπομπές διεκοψαν τη ροή τους για να αναφέρουν τα της απόφασης, προσπαθώντας να κάνουν την είδηση πιο εντυπωσιακή.
Έλα όμως που το ίδιο το καπιταλιστικό capital.gr(μιλάμε για ένα από τα πιο πιστά σκυλιά του συστήματος)  τα λέει λίγο αλλιώς.  
Οχι ότι είχαμε αμφιβολία δηλαδή αλλά λέμε. Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα όλα λύνονται με ένα Προεδρικό διαταγματάκι που μπορεί να λέει ότιδήποτε. Από το ότι αποφασίζει και διατάσσει  ότι ο ήλιος θα βγαίνει από τη Δύση λόγω εκτάκτων αναγκών μέχρι ότι οι καταθέσεις ή και τα σπίτια μας κατάσχονται "για το καλό της πατρίδας".
Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που έγινε στο eurogroup ήταν το να θεσμοθετηθεί και να γίνει νόμιμη η επέμβαση της ΕΕ και η αρπαγή όλων των κατηγοριών καταθέσεων, ανάλογα με το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και πόσο μεγάλη η ανάγκη σε ρευστό, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί και να σωθεί μια τράπεζα. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέγεται.
Εκπληξη; Ε όχι δα..."Παλιά μου τέχνη κόσκινο" απλά.


Να όμως τι λέει το άρθρο του capital.gr

"Κόλαφος και για τις καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ!

Της Δήμητρας Καδδά

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα στις 2 περίπου τα ξημερώματα, οι υπουργοί Οικονομικών, συμφώνησαν τελικά για τους όρους άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των τραπεζών από το ESM. Στην απόφαση μάλιστα διατηρείται η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής για την δυνατότητα αναδρομικότητας στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία: όταν τεθεί σε ισχύ η οδηγία να μπορεί να αποφασιστεί κατά περίπτωση η χρήση του μέτρου που θα προσέφερε κάποια ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.

Το «κακό» νέο είναι ότι στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που χθες επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, υπάρχει ένα παράθυρο: Αυτό της μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι, δηλαδή όσων έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ.

Θα κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000

Οι υπουργοί Οικονομικών προσυπέγραψαν με την απόφασή τους το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα διασφαλίζονται σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών σε ένα κράτος μέσω του ESM. «Η διάσπαση μεγάλων καταθέσεων σε πολλές διαφορετικές τράπεζες με ότι αυτό σημαίνει και για τις καταθέτες αλλά και για το τραπεζικό σύστημα θα είναι βασική επιλογή όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» αναφέρει τραπεζικός παράγοντας που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ωστόσο, η αγορά περιμένει να διαβάσει τα τελικά κείμενα της οδηγίας που επαναδιαμορφώνονται μετά την σημερινή συμφωνία. Το σημείο των μη διασφαλισμένων καταθετών φέρεται να αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των «τριβών» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και γι αυτό τα κράτη συμφώνησαν να κρατήσουν ένα επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που θα εφαρμόσουν κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας.

Το "παράθυρο" μέσω των Ταμείων Εγγυήσεως για καταθέσεις κάτων των 100.000 ευρώ

Βάσει της απόφασης που ελήφθη σήμερα, απαγορεύεται μεν να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις αλλά, όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, υπάρχει όπως πλέον ένα «παράθυρο»: αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών – μελών...

Όμως, τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ, «κρατάνε» ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις. Ετσι, συνεχίζουν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, πάντα ως έσχατη λύση...

Κι ενώ επίσημα δηλώνουν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι απόλυτα διασφαλισμένες, το... παράθυρο που μπορεί να τις επηρεάσει άνοιξε. Ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroem Dijsselbloem, μετά το πέρας της συνόδου σημείωσε, μάλιστα ότι κατά την άποψη του οι νέοι κανόνες δεν θα αποθαρρύνουν τους καταθέτες. «Ολες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 (ευρώ) εξαιρούνται και είναι απόλυτα διασφαλισμένες» τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως άμεσα μπορεί να θεωρούνται διασφαλισμένες, έμμεσα όμως το «παράθυρο» μέσω των Ταμείων Εγγύησης ανά την ΕΕ άνοιξε."
......

Το συμπέρασμα και πάλι είναι ότι η πραγματικότητα είναι σχεδόν πάντα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λένε τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ. Ούτε τον καιρό...
Ακόμη και στην ώρα καλύτερα  να ρίχνεις και μια ματιά στο ρολόι σου

Γι  αυτό σου λέω Στέλλα στην αγκαλιά μου έεελα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου