Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κουτσούμπας για την Τουρκία

Η απάντηση του ΓΓ του ΚΚΕ στην ερώτηση που του έγινε σχετικά με τα όσα γίνονται στην Τουρκία.

-- Αυτή η κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, ήθελα να ρωτήσω αν φοβάστε εξαγωγή αυτής της κρίσης στο Αιγαίο. Διότι η Ιστορία διδάσκει ότι όταν η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα συνήθως τα κάνει εξαγωγή και κυρίως προς εμάς.

-- Χρειάζεται οπωσδήποτε να μελετήσουμε περισσότερο, γιατί είναι οι πρώτες μέρες και δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ως Κόμμα, και φαντάζομαι και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, γιατί και η επικοινωνία που είχαμε με το ΚΚ Τουρκίας, και με άλλα κόμματα που ήρθαμε σε επαφή, δε μπορούσαν να μας δώσουν πολύ σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει.

Η ουσία είναι ότι αυτό το ξέσπασμα της συσσωρευμένης αγανάκτησης του τουρκικού λαού και της νεολαίας οφείλεται σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, στην ανεργία, σε οξυμένα προβλήματα που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, την ίδια στιγμή που αναπτύσσεται καπιταλιστικά, που ισχυροποιούνται μεγάλες μονοπωλιακές ενώσεις στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να μην παρατηρήσουμε, να μη σχολιάσουμε ότι υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας - ανέκαθεν, τώρα είναι πιο έντονο το τελευταίο διάστημα με την προσπάθεια της πολιτικής του νεοοθωμανισμού - η προσπάθεια ισλαμοποίησης της τουρκικής πολιτικής ζωής, οξύνονται και οι αντιθέσεις στο αστικό πολιτικό σύστημα με τους κοσμικούς, με το κράτος το αστικό, τους κεμαλιστές κ.λπ.

Υπάρχουν οξυμένες αντιθέσεις και απ' αυτή την άποψη, είναι μια πανσπερμία δυνάμεων που συμμετέχει εκεί σ' αυτούς τους αγώνες, όχι πάντα - απ' ό,τι μπορεί να παρατηρήσει κανείς - με ξεκάθαρο προσανατολισμό και στόχο. Δηλαδή, άλλες δυνάμεις εγκλωβίζονται στη λογική να φύγει μόνο η κυβέρνηση Ερντογάν και να έρθει κάποιο άλλο κόμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση ή κάποιο άλλο με άλλες συνεργασίες, κάποιοι άλλοι βλέπουν μακρύτερα τη δημιουργία δηλαδή κοινωνικών δυνάμεων, λαϊκών δυνάμεων που μπορούν να παρέμβουν και να έχουν καθοριστική σημασία.

Η ουσία είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται μέσα στους G20, είναι μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα, θέλει να παίξει το ρόλο υπερδύναμης στην περιοχή και βέβαια απ' αυτήν την άποψη, να περιμένουμε και ένταση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής.

Η τουρκική αστική τάξη θέλει να παίξει τέτοιο ρόλο και νομίζουμε ότι αυτό που και με τις Αποφάσεις, τα ντοκουμέντα του 19ου Συνεδρίου έχει προειδοποιήσει το ΚΚΕ, ο λαός της χώρας μας να βρίσκεται σε ετοιμότητα, δεν αποκλείονται εμπλοκές στην περιοχή, γιατί εδώ στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων με τους ενεργειακούς δρόμους ανοιχτούς και σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή της Μεσογείου, που περνάνε και από τη χώρα μας, δεν αποκλείεται να ξετυλιχθεί αυτό το κουβάρι των αντιθέσεων και με εμπλοκές και επεμβάσεις.

Και φυσικά είναι ο ρόλος της Τουρκίας που θέλει να παίξει στη Συρία, στην περιοχή εκεί. Και επειδή με τη Συρία και με το Ιράν ως απώτερο στόχο, έχουμε έντονη κινητικότητα, βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη η επέμβαση εκεί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ, ΕΕ, πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ σοβαρά. Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.

Εκτός από την οργάνωση του κινήματος πρέπει να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας, πρέπει να παρθούν μέτρα, ώστε να γυρίσουν όλες οι αποστολές που βρίσκονται στο εξωτερικό και βεβαίως το κύριο ζήτημα είναι -δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι με αυτόν το συσχετισμό αυτή τη στιγμή μπορεί να λυθούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτά τα ζητήματα- ο ίδιος ο λαός, το κίνημα να αλλάξουν ρότα για τη λαϊκή συμμαχία, για να έρθει στην εξουσία και να λυθούν αυτά τα προβλήματα της ισότιμης σχέσης, της σχέσης ειρήνης και φιλίας με άλλους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου