Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Τρίτος νεκρός θύμα της κρατικής βίας - Νέες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή συνδικάτων
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Με μαζική την παρουσία των διαδηλωτών συνεχίστηκαν για έκτη μέρα χτες οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απαιτώντας την παραίτησή της, εκφράζοντας συσσωρευμένη οργή απέναντι στις πολιτικές που προωθούν ανάπτυξη για το κεφάλαιο, συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φτώχεια και καταπίεση για το λαό. Χτες η Τουρκική Ιατρική Ενωση, ανακοίνωσε το θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή στην Αγκυρα, του Ετέμ Σαρισουλούκ, ο οποίος είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι και νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Χτες δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Δημοσίου Τομέα (KESK), στις κινητοποιήσεις μπήκε μαζικά και η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DISK), με τους εργαζόμενους να ανταποκρίνονται μαζικά, ενώ δυναμικά είναι και τα μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας σε πολλές πόλεις. Ηδη από χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις συγκεντρώσεις στην Αγκυρα, ενώ πλήθος κόσμου έδωσε για ακόμα μία φορά το «παρών» τόσο στην πλατεία Ταξίμ και στις άλλες πόλεις της χώρας.

Από λαϊκή διαδήλωση στη Σμύρνη χτες

Στο πλαίσιο της λογοκρισίας και της βίας με την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, το βράδυ της Τρίτης τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη, με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω του διαδικτύου, γιατί καλούσαν το λαό να συμμετέχει στις διαδηλώσεις, ενώ ανεστάλη και η μετάδοση τηλεπαιχνιδιού, γιατί ο παρουσιαστής έκανε αναφορά στις κινητοποιήσεις...

Το ΑΚΡ καλεί τους «πιστούς»
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κάλεσε τους Τούρκους «πιστούς», χτες, να βγουν στο δρόμο για να προσευχηθούν, για τη λεγόμενη γιορτή του Μιράτς, ως μία απάντηση στους διαδηλωτές. Το κάλεσμα του ΑΚΡ συνοδεύτηκε από δημοσιεύματα που εξέφραζαν «ανησυχία» για ενδεχόμενα επεισόδια και επιθέσεις κατά των «πιστών», με τους διαδηλωτές ωστόσο να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία διάθεση πρόκλησης.

Χτες αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, στον οποίο παρέδωσε τα αιτήματά της, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να «σεβαστεί» τα δικαιώματα των πολιτικών της αντιπάλων, ενώ Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισαν τη δήθεν «συγγνώμη» του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη στάση του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, με στόχο «την αποκλιμάκωση» της κατάστασης. Το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συστήσει «αυτοσυγκράτηση» και να «καταδικάσει» την αστυνομική βία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο Α. Νταβούτογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στα γεγονότα, θυμίζοντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά τις διαδηλώσεις του λεγόμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιστρέφει σήμερα στη χώρα από περιοδεία στη Βόρεια Αφρική και πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΚΡ προετοιμάζει υποδοχή σε μία προσπάθεια επίδειξης δύναμης απέναντι στους αντιπάλους του.

Τέλος, μήνυμα στήριξης των διαδηλώσεων εξέδωσε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που μέχρι χτες δε συμμετείχε, επικαλούμενο τις εν εξελίξει ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κουρδικό. Σε ανακοίνωση της πολιτικής πτέρυγας του κόμματος, καλούνται οι Κούρδοι να «αναλάβουν πρωτοβουλία ενωμένοι με τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προχωρήσει στη σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία που θα μεταμορφώσει την Τουρκία σε δημοκρατική χώρα», καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις προσπάθειες δημοκρατικής λύσης και στο Κουρδικό.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα,μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, αναχωρεί σήμερα Πέμπτη για την Κωνσταντινούπολη, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον τουρκικό λαό. Κατά την παραμονή της στην Τουρκία θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και άλλες εργατικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου