Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

902.gr

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το τελευταίο τριήμερο σε 20 μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας με αφορμή τις αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά 10%, αλλά και το γεγονός ότι ενώ ετοιμάζεται το μεγάλο φαγοπότι για τα μονοπώλια με τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016, οξύνονται τα λαϊκά προβλήματα, η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, οι εργαζόμενοι ακριβοπληρώνουν την Παιδεία και Υγεία.

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση σημειώθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ατόμων ενώ υπήρξαν και συγκρούσεις της Αστυνομίας με 30 τραυματίες διαδηλωτές από τη χρήση χημικών, δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν εδώ και δύο βδομάδες στο Σάο Πάολο για τις αυξήσεις στα εισιτήρια και κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο με κινητοποιήσεις στη διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (που είναι πρόβα για το Παγκόσμιο Κύπελλο).

Πρόκειται για τις πιο μαζικές διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες στη Βραζιλία, που αν και έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων του Ι. Λούλα και τώρα της Ντ. Ρουσέφ του Κόμματος Εργατών, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Με ανακοίνωσή του τοΒραζιλιάνικο ΚΚ δηλώνει ότι στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα σημειώνει ότι ο αγώνας πρέπει να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά, να μην είναι μόνο έκφραση αγανάκτησης αλλά να αναζητήσει τις αιτίες των προβλημάτων και τελικά να συγκρουστεί με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα ως τη σοσιαλιστική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου