Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Το «μνημείο της ευρω-τρέλας»

ποντίκι

thumb
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Η Ιρλανδία γνώρισε  πριν από εμάς τα «καλά» που συνεπάγεται  η κρίση. Μνημόνια, ΔΝΤ, προβλήματα, ανεργία, απελπισία και όλα αυτά που βιώνουμε εμείς τα έζησαν στο  νησί όταν κατέρρευσε το τραπεζικό  τους σύστημα και φυσικά δεν έχουν  συνέλθει ακόμη.
Ο καλλιτέχνης Φρανκ  Μπάκλεϊ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο που θα απεικονίζει την οικονομική τρέλα της εποχής και αυτό που ζει ο ίδιος και οι συμπατριώτες του.
Ο Μπάκλεϊ βρήκε στο κέντρο του Δουβλίνου ένα κτίριο το οποίο παρέμενε άδειο τα τέσσερα τελευταία χρόνια. ένα πολυτελές κτίσμα, μοντέρνο και με όλες τις ανέσεις που προοριζόταν να στεγάσει εταιρείες. Η κρίση άφησε το κτίριο άδειο και ο γλύπτης άδραξε την ευκαιρία ώστε να εκφράσει την πίκρα του με τρόπο καλλιτεχνικό.
Εγκαταστάθηκε στο  λόμπι και δημιούργησε το «σπίτι των δις ευρώ». Κυριολεκτικά, αφού το σπίτι που δημιούργησε αποτελείται  από κατεστραμμένα χαρτονομίσματα τα οποία δανείστηκε από το εθνικό νομισματοκοπείο της Ιρλανδίας.
Χρησιμοποιώντας τα άχρηστα πλέον χαρτιά με το σήμα του ευρώ πάνω έφτιαξε ένα κανονικό σπίτι, με δωμάτια, κουζίνα, τουαλέτα και  όπως λέει ο ίδιος «αυτό είναι  μια αντανάκλαση της τρέλας  που μας είχε πιάσει».
Στην Ιρλανδία είχαν  γίνει μεγάλες επενδύσεις και  είχαν φτιαχτεί εντυπωσιακά κτίρια (μεταξύ άλλων) αλλά η κρίση του 2007 άφησε τα κουφάρια άδεια, όπως τις  τσέπες των περισσότερων.
Η είσοδος της  χώρας στο ευρώ, στις αρχές της  προηγούμενης δεκαετίας δημιούργησε  μια ευφορία και το χρήμα έρρεε. Η φούσκα έσκασε όμως και το πρώτο  κομμάτι που χτύπησε ήταν τα ακίνητα.
Ο Μπάκλεϊ μένει στο σπίτι που έφτιαξε και όπως λέει «είναι τόσο ζεστό που δεν χρειάζομαι καν κουβέρτα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου