Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Ομπάμα ξανά


Νίκη του Ομπάμα στις ΗΠΑ και τέλος για το εκλογικό πάρτυ . Ο Ομπάμα συγκέντρωσε το απαραίτητο 270 σε αντιπροσώπους και παραμένει στο Λευκό οίκο.
Από κει και πέρα βέβαια, το τι θα αλλάξει μετά από αυτό για τους λαούς του κοσμου αλλά και για τους Αμερικανούς ελάχιστα εξαρτάται από το ποιός είναι ο πρόεδρος.
Δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι ο πρόεδρος θα έκανε κάτι κόντρα στα συμφέροντα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Το ότι και οι 2 υποψήφιοι πάντως ήταν αισιόδοξοι ότι η "Αμερικάνικη οικονομία"(δηλαδή;)  θα βγεί δυνατότερη από την παγκόσμια κρίση λέει πολλά και δεν μπορεί παρά να μας βάζει σε κάποιες σκέψεις. Μια ματιά στην επέμβαση στη Συρία ας πούμε έχει να μας πει πολλά.

Αντιγράφουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από τη "Ναυτεμπορική"

"Η νίκη του στην πολιτεία-κλειδί Οχάιο, σύμφωνα με τις στατιστικές προβολές τηλεοπτικών δικτύων, ήταν αυτή που επισφράγισε τη νίκη του, καθώς ξεπέρασε τον αριθμό των 270 εκλεκτόρων που χρειάζονται για να κερδίσει ένας υποψήφιος.

Αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη Ομπάμα ήταν και η επικράτησή του στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Αϊόβα, Πενσιλβάνια και Νιου Χάμσαϊρ.

Το περιθώριο νίκης του Ομπάμα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, καθώς σε δύο πολιτείες δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο νικητής. Με τη Φλόριντα ακόμα αβέβαιη, ο Ομπάμα κερδίζει 303 εκλέκτορες και ο Ρόμνεϊ 206, αφού κέρδισε και την Αλάσκα.

Στη λαϊκή ψήφο πάντως, οι δύο υποψήφιοι έχουν πολύ μικρή διαφορά, με τον Ομπάμα να προηγείται με 49,9% και το Ρόμνεϊ στο 48,6%. Νωρίτερα τα ποσοστά τους ήταν ακριβώς ίδια.

Τουλάχιστον 120 αμερικανοί αναμενόταν να ψηφίσουν, μετά από μία προεκλογική κούρσα που στοίχισε συνολικά πάνω από 2 δισ.δολάρια και στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η αμερικανική οικονομία.

Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου