Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Τράπεζες στον πάτο, τραπεζίτες στον αφρό -Πάνω από 1 εκ αμοιβή για 2 Έλληνες διευθύνοντες

Ποιες είναι οι πιο χρεοκοπημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και όλο τον πλανήτη;
Οχι τα κράτη, αν και "κράτη" είναι κι αυτές, αλλά οι τράπεζες. Το λένε όλοι και πιο πολύ από όλους το λέει η πραγματικότητα. Μόνο τώρα με την ανακεφαλαιοποίησή τους πήραν άλλο ένα δωράκι περίπου 50δις για να διασωθούν.
Οπότε σύμφωνα με τα όσα λένε οι εκπρόσωποι της "επιχειρηματικότητας" για το Δημόσιο, αφού το Ταμείο είναι μείον, εντελώς μείον όμως, ανάλογα και οι "ηγέτες"-διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών θα έπρεπε να αμειφθούν σύμφωνα με τις επιδόσεις των εταιρειών τους.
Κι όμως, εδώ γίνεται μια μικρή εξαίρεση...
 Να ποιες είναι οι ταπεινές αμοιβές τους. Στην Ελλάδα μάλιστα 2 από αυτούς, παρά τα αντθέτως λεγόμενα αυτές τις μέρες και τις διαψεύσεις των δήθεν φημολογιών το 2011 ξεπέρασαν το 1000000 ευρώ! Καλύτερα από όλους πάντως πήγαν οι Ισπανοί συνάδελφοί τους που έφτασαν τα 2.5 εκ.
Όσο πιο χρεοκοπημένη και βουλιαγμένη η τράπεζα τόσο πιο καλά για τον καπετάνιο  της.
Μπορεί πάντως και να το άξιζαν. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο αυτό που κατάφεραν. Ολόκληροι λαοί έχουν "δεχτεί" να γονατίσουν για να σώσουν τις τράπεζες και τους μετόχους τους. Και βασικά τον κύριο μέτοχο όλων. Τον καπιταλισμό.

Το άρθρο από την Καθημερινή.

Δύο Ελληνες τραπεζίτες με αποδοχές άνω του 1 εκατ.

Δύο Ελληνες τραπεζίτες συγκαταλέγονται μεταξύ των 3.175 τραπεζικών στελεχών στην Ευρώπη, τα οποία το 2011 αμείφθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).


Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εντάσσεται στη στρατηγική της Ε.Ε. να περιορίσει τις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών και αποδεικνύει ότι πολλές τράπεζες εξακολούθησαν ν’ αμείβουν τα στελέχη τους με παχυλά ποσά ακόμη και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και καθώς συνεχιζόταν και μάλιστα εντεινόταν η κρίση της Ευρωζώνης.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι τραπεζών, 2.436, που αμείφθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο βρίσκονται στη Βρετανία και σύμφωνα με τα στοιχεία έλαβαν κατά μέσο όρο αμοιβή 1,44 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ακολουθούν οι Γερμανοί τραπεζίτες, 170 εκ των οποίων έλαβαν το 2011 1,84 εκατ ευρώ, κατά μέσο όρο, οι Γάλλοι με 162 υψηλόμισθους τραπεζίτες, οι Ισπανοί με 125 στελέχη, οι Ιταλοί με 96 και οι Ολλανδοί με 36 τραπεζίτες που έλαβαν αμοιβή μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης από το 2010 και μετά.

Στην Ελλάδα που το 2011 προσπαθούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε ήδη φτάσει σε διψήφιο νούμερο, δύο τραπεζίτες της έλαβαν έκαστος, κατά μέσο όρο, λίγο περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ.

Στην Κύπρο, τέσσερις τραπεζίτες έλαβαν το 2011 κατά μέσο όρο 1,6 εκατ. ευρώ ο καθένας. Στην Ιρλανδία 21 τραπεζίτες είχαν το 2011 αμοιβή μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο ευρώ, για την ακρίβεια έλαβαν κατά μέσο όρο 1,4 εκατ. ευρώ ο καθένας. Η δε Πορτογαλία είχε το 2011 έντεκα τραπεζίτες που έλαβαν 1,6 εκατ. ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.

Δίχως αμφιβολία ο ισπανικός τραπεζικός τομέας είχε τους περισσότερους υψηλά αμειβόμενους τραπεζίτες από τις χώρες της κρίσης, καθώς 125 τραπεζίτες της έλαβαν αμοιβή 2,4 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Συνολικά όλα αυτά τα τραπεζικά στελέχη έλαβαν αμοιβή 3,5 δισ. ευρώ το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου