Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις - Λήγει το απόγευμα το τελεσίγραφο του στρατού


KΑΪΡΟ.--
Οι πλατείες των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου έχουν πλημμυρίσει από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν και χτες τους δρόμους πολλών αιγυπτιακών πόλεων και την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» από την εξουσία. Η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή του τελεσιγράφου που έθεσε η ηγεσία του στρατού προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Μούρσι, «να προχωρήσουν σε ικανοποίηση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού», λήγει σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Ο Μούρσι απέρριψε το τελεσίγραφο υπογραμμίζοντας, σε ανακοίνωση, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις και ότι είναι εγγυητής της «κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης». Εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους των «Αδελφών Μουσουλμάνων», του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, παρομοίαζε την κατάσταση με «το πραξικόπημα των Ελεύθερων Αξιωματικών υπό τον Νάσερ το 1952, που οδήγησε στην ανατροπή του βασιλιά Φαρούκ»! Στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων», όπως ο Μουχάμαντ αλ Μπελτάγκι, καλούσαν τους οπαδούς και τα μέλη τους «να προετοιμαστούν να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους για να αποτραπεί ένα πραξικόπημα».

Το αντιπολιτευόμενο Μέτωπο «Εθνικής Σωτηρίας», που μετονομάστηκε σε Μέτωπο «της 30ής Ιουνίου», χαρακτήρισε τις δηλώσεις «εμπρηστικές». Ταυτόχρονα ξεκαθάρισαν ότι δεν στηρίζουν «κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα» ασχέτως αν ο στρατός στηρίζει το λαϊκό αίτημα. Ως εκπρόσωπός τους σε οποιαδήποτε διαδικασία συζήτησης για πολιτική μετάβαση ορίστηκε ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Το «παρών» στις διαδηλώσεις, στηρίζοντας το κίνημα «Ταμαρόντ», που συγκέντρωσε τις υπογραφές κατά του Μούρσι -22 εκατομμύρια- δίνει και το Αιγυπτιακό ΚΚ ανάμεσα στην ευρεία γκάμα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Πρόκειται για ένα ετερογενές σύνολο με διαφορετικές θέσεις, κίνητρα και στοχεύσεις, με κύρια επιδίωξη των αστικών δυνάμεων να χειραγωγήσουν το λαό που υποφέρει.

Ο στρατός, πάντως, φέρεται να έχει, ήδη, εκπονήσει ένα πρώτο «σχέδιο» που προβλέπει ανάπτυξη δυνάμεων τάχιστα σε όλες τις πόλεις, αναστολή του συντάγματος, κατάργηση του Κοινοβουλίου και διορισμό μιας προσωρινής επιτροπής από πολιτικούς και τεχνοκράτες, που θα εκπονήσει μέσα σε ελάχιστους μήνες νέο σύνταγμα για να γίνουν νέες εκλογές. Χτες βράδυ, ο Μούρσι συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον επικεφαλής του στρατού και υπουργό Αμυνας, στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, χωρίς καμία δήλωση. Παρών, για δεύτερη φορά, και ο πρωθυπουργός Κχαντίλ. Από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε ότι παραιτήθηκαν έξι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ, καθώς και οι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της προεδρίας.

Τα ξημερώματα χτες ο Μούρσι δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από τονΑμερικανό ομόλογό του που κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στη χώρα». Το Παρίσι κάλεσε τον Μούρσι «ν' αφουγκραστεί τον αιγυπτιακό λαό» και ο ΟΗΕ ζήτησε «διάλογο». Το θεολογικό πανεπιστήμιο «αλ Αζχάρ» εξέφρασε φόβους για «λουτρό αίματος» ζητώντας αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Καναδάς έκλεισε για τον ίδιο λόγο την πρεσβεία του.

(Από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου