Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Έρμαν Έσσε: Ένας ταχυδακτυλουργός της λογοτεχνίας


TVXS




Ο Έσσε είναι ταχυδακτυλουργός. Σαν τη φύση την άνοιξη, ντύνει τον κώδικά του με πλουμιστή φορεσιά. Ο αναγνώστης μαζεύει τον καρπό, τρώει γρήγορα και πετάει το κουκούτσι στο χώμα. Αλλά σ’ αυτό το κουκούτσι βρίσκεται η σοδειά, το ηλεκτρικό μήνυμα, ο κώδικας… Μαρία Παξινού (από τη δεύτερη έκδοση του «Σιντάρτα»)


O Έρμαν Έσσε (Hermann Hesse), ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 2 Ιουλίου του 1877 στο Καλβ της Βυρτεμβέργης. Η δουλειά του ως βιβλιοπώλης τον ώθησε να μελετήσει φιλοσοφία και να συγγράψει έργα με σχετικές επιρροές.

Ο Έσσε καταγόταν από οικογένεια κληρικών και μεγάλωσε υπομένοντας μεγάλη καταπίεση απ’ την οικογένειά του. Το γεγονός αυτό τον ωθούσε συχνά σε συγκρούσεις με τους γονείς του με αποτέλεσμα να φύγει από το σπίτι σε νεαρή ηλικία.

Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στο λατινικό σχολείο στο Goeppingen άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή στο Maulbronn Abbey το 1891. Την επόμενη χρονιά όμως επέδειξε επαναστατικό χαρακτήρα και έφυγε από τη σχολή. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, αφού αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, βρέθηκε σε ένα ίδρυμα στο Bad Boll ενώ αργότερα εισάχθηκε για κάποιο διάστημα σε ψυχιατρείο.

Ο Έσσε έπασχε από κατάθλιψη, όπως και ο πατέρας του Johannes Hesse. Μάλιστα όταν το 1902 η μητέρα του Marie Gundert πέθανε από μια μακρά και επίπονη ασθένεια, ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στην κηδεία προκειμένου να μη χειροτερέψει η ψυχική του υγεία.

Η επαφή του διάσημου συγγραφέα με τη λογοτεχνία ξεκίνησε ως αναζήτηση διεξόδου από τα ψυχολογικά του προβλήματα. Η απασχόλησή του ως βιβλιοπώλη του έδωσε την ευκαιρία για μελέτη πολλών επιστημών. Είχε προσπαθήσει να δουλέψει και ως μηχανικός αλλά έκλινε φανερά προς τις πνευματικές δραστηριότητες. Το 1895 συγκεκριμένα ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα βιβλιοπωλείο στο Tubingen το οποία ειδικευόταν στη θεολογία, τη φιλοσοφία και τη νομική επιστήμη. Ο Έσσε βρήκε την ευκαιρία να μελετήσει Goethe, Lessing, Sciller, Nietzsche καθώς και ελληνική μυθολογία. Όλα αυτά αποτέλεσαν ισχυρές επιρροές για το έργο του.

Ο Έσσε παντρεύτηκε το 1904 τη Maria Bernoulli και έμεινε μαζί της στο Gaienhofen όπου απέκτησε μαζί της τρεις γιούς. Από το 1911, η σχέση τους άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο ίδιος ξεκίνησε να κάνει ταξίδια στην Ινδία και τη Σρι Λάγκα προκειμένου να ξεπεράσει την οικογενειακή του κρίση όμως δεν κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε και στο μυθιστόρημά του Rosshalde.

Το 1912 εγκατέλείψε την Γερμανία και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία. Δέκα χρόνια αργότερα απόκτησε και την ελβετική υπηκοότητα. Το 1916 ο θάνατος του πατέρα του, η σχιζοφρένεια της συζύγου του και η σοβαρή ασθένεια που αντιμετώπιζε ο γιός του τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τη στρατιωτική του θητεία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να κάνει ψυχοθεραπεία.

Ο Έσσε δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Πήτερ Κάμεντσιντ» το 1904. Είναι διάσημος για πολλά έργα του όπως Κάτω από τον τροχό, Κνουλπ, Ντέμιαν, Σιντάρτα, Ο λύκος της στέπας, Νάρκισσος και Γκόλντμουντ, Το παιχνίδι με τις γυάλινες πέρλες. Τα περισσότερα έργα του είναι αυτοβιογραφικά και έχουν ως επίκεντρο την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το 1946 του απονεμήθηκε το βραβείο Γκαίτε, το 1947 βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας και το 1955 με το βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Συνδέσμου Εμπορίας Βιβλίων. Ο Έσσε απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών στις 9 Αυγούστου του 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου