Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κ. Μητσοτάκης: Υπάρχει δέσμευση για χιλιάδες απολύσεις

902.gr

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, περιέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο «MEGA».


Υπάρχει δέσμευση για 2.000 ακόμη απολύσεις (σ.σ. μετά από αυτές της ΕΡΤ) εντός του 2013 και άλλες 11.000 μέσα στο 2014, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη λεγόμενη κινητικότητα (σ.σ. διαθεσιμότητα – μετακινήσεις – απολύσεις), ανέφερε ότι στη «δεξαμενή» της θα μπουν μέχρι τα τέλη Ιούλη 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη και συνολικά 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Στο πρώτο κύμα, όπως διευκρίνισε, θα συμπεριληφθούν οι σχολικοί φύλακες, αλλά και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας που αποτελούν πλεονάζον προσωπικό. Βάσει των σχεδιασμών, η δημοτική αστυνομία θα είναι στο δεύτερο κύμα, αυτό του Σεπτέμβρη.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπει στη δεξαμενή της κινητικότητας ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει».

Αναφερόμενος στους σχολικούς φύλακες, υποστήριξε πως κρίθηκε ότι «η δουλειά αυτή αν δεν επιτελείται, δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα» και από εκεί και πέρα αποφασίστηκε «να υπάρχει μια εκπροσώπηση από το υπουργείο Παιδείας και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι προσπαθεί να είναι «όσο πιο δίκαιος γίνεται» και έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις που δεν τον αφήνουν να «κοιμάται εύκολα». Όπως ανέφερε, «έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται... Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις. Δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή».

Επέκρινε για καθυστερήσεις τους δήμους, λέγοντας πως «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους, θα ήμασταν πιο δίκαιοι».

Όσον αφορά τις απολύσεις, η πρώτη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, είναι όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και όπως εκτίμησε υπάρχουν περίπου 1.000 εκκρεμή περιστατικά.

Για τις απολύσεις που θα προέλθουν από το προσωπικό το οποίο θα ενταχθεί στην κινητικότητα, ανέφερε ότι το βασικότερο κριτήριο πρέπει να είναι πώς μπήκε κανείς στο Δημόσιο, «μπήκες από το ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα;», δήλωσε, προετοιμάζοντας το σχετικό έδαφος και με στόχο να διαχωρίσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ακόμη ένας επανέλεγχος όλων των δικαιολογητικών, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως και από εκεί να προκύψουν περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν τυπικά με ΑΣΕΠ, προσκομίζοντας δικαιολογητικά που ήταν πλαστά. «Ενδεχομένως να εκπλαγούμε όλοι μας δυσάρεστα από το πόσος είναι ο αριθμός», δήλωσε.

Ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο θέμα της κινητικότητας. «Στη δεξαμενή της κινητικότητας βρήκα μηδέν», δήλωσε, προσθέτοντας πως «είχε γίνει μια προεργασία όχι όμως στο βαθμό που θα έπρεπε» και σίγουρα δεν υπήρχε κανένα όνομα στη δεξαμενή της κινητικότητας.

Εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup αν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Εσωτερικών δεν πετύχαιναν τη συμφωνία στα ζητήματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου