Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Jared Israel Ο γάμος CIA και Ναζί (Ι)


Jared Israel-Ο γάμος CIA και Ναζί (I)


Lenin Reloaded


22 Μαϊου 2001
Emperor's Clothes
Μτφρ.: Lenin Reloaded
Ακολουθεί πιο κάτω ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "San Francisco Bay Guardian" με τίτλο "Το χειρότερα κρατημένο μυστικό της CIA". Το άρθρο αφορά κάποιους πρόσφατα αποχαρακτηρισμένους φακέλους της CIA. Τα έγγραφα αυτά, περίπου 18.000 σελίδες στο σύνολό τους, επιβεβαιώνουν πως η αμερικανική κατασκοπεία προσλάμβανε και προστάτευε τους Ναζί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου και μετά.


Αναδημοσιεύω και σχολιάζω το άρθρο αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, περιέχει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τον γάμο των Ναζί με τη CIA. Δεύτερον, παρουσιάζει τις πληροφορίες αυτές από μια σκοπιά που τη θεωρώ ταυτόχρονα εσφαλμένη και διάχυτη. Και άρα άξια συζήτησης.


Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο Martin Lee. Ο κύριος Lee ισχυρίζεται πως μετά τον Β' Παγκόσμιο, οι κατάσκοποι των Ναζί εξαπάτησαν τις ΗΠΑ ώστε να τους προσλάβει, κι έτσι προστάτεψαν τον εαυτό τους και τα δίκτυά τους από τις διώξεις.



Αναφέρεται στο παράδειγμα του στρατηγού Reinhard Gehlen. Ο Gehlen ήταν διευθυντής της ναζιστικής κατασκοπείας στην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κύριο Lee, ο Gehlen εξαπάτησε τον αρχικατάσκοπο Allen Dulles, ο οποίος έγινε αργότερα διευθυντής της CIA, με τον ακόλουθο τρόπο:


"O Gehlen μεταφέρθηκε αμέσεως στο Fort Hunt της Βιρτζίνια. Η εικόνα που εξέπεμπε κατά τους δέκα μήνες διαπραγματεύσεων στο Fort Hunt ήταν, για να χρησιμοποιήσουμε λίγο τη γλώσσα της κατασκοπείας, "θρύλος" --θρύλος που βασιζόταν στον ψευδή ισχυρισμό του Gehlen ότι δεν ήταν ποτέ Ναζί, αλλά κάποιος αφοσιωμένος, πάνω από όλα, στην καταπολέμηση του κομμουνισμού. Αυτοί που έφαγαν το δόλωμα περιελάμβαναν τον μέλλοντα διευθυντή της CIA Allen Dulles, ο οποίος έγινε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Gehlen ανάμεσα στους μανδαρίνους της αμερικανικής πολιτικής. "


Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα εδώ.


Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν, ο Allen Dulles, κορυφαίος διπλωμάτης και κατάσκοπος, και ο αδελφός του John Foster, μυημένος της Wall Street, είχαν δημιουργήσει έναν οικονομικό και κατασκοπευτικό μηχανισμό για να βοηθήσουν τους Ναζί. Δηλαδή, ο Dulles είχε μακροχόνιες φιλικές σχέσεις με τους Ναζί. Με αυτό το δεδομένο, γιατί να αναστατωθεί ο Dulles αν "μάθαινε" ότι ο Gehlen (κορυφαίος κατάσκοπος των Ναζί) ήταν Ναζί; (1)


Επιπλέον, ο Gehlen δεν ήταν κάποιου είδους μονάζων κατάσκοπος. Η δουλειά του δεν ήταν απλώς ο συντονισμός της συλλογής πληροφοριών. Ήταν βασικός ηγέτης στο έργο των φασιστικών ομάδων στην κατακτημένη Ανατολή, όπως στην Σιδηρά Φρουρά της Ρουμανίας, στην Vanagis της Λετονιας και στην Ustashe της Κροατίας. Οι ομάδες αυτές διέπραξαν τις πιο αφάνταστα αιμοσταγείς κτηνωδίες σε βάρος των "Untermenschen" [υπανθρώπων]--των Εβραίων, των "τσιγγάνων", των Σέρβων και άλλων Σλάβων και Ορθόδοξων Χριστιανών, καθώς και σε βάρος των αντι-Ναζί, τόσο κομμουνιστών όσο και μη κομμουνιστών, περιλαμβανομένων διάφορων εθνικιστικών ομάδων που αντιστάθηκαν στους Ναζί. Ο Gehlen ήταν ηγετικός εγκληματίας πολέμου.


Τα ήξερε όλα αυτά ο Allen Dulles; Φυσικά και τα ήξερε όλα αυτά. Ήταν
ο αρχικατάσκοπος των ΗΠΑ με σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρία και είχε συνεργαστεί με την ηγεσία των Ναζί για δύο δεκαετίες. Ο Dulles κανόνισε να φέρουν τον Gehlen μυστικά στις ΗΠΑ ακριβώς έτσι ώστε να μην τον πιάσουν οι Ρώσοι, να τον καθίσουν σε δίκη για εγκλήματα πολέμου και να τον κρεμάσουν.


Μόλις ο Gehlen έφτασε σώος και αβλαβής στις ΗΠΑ, ο Allen Dulles και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κατασκοπείας τον συνάντησαν και σχεδίασαν ένα εφιαλτικό δημιούργημα: έναν τεράστιο μηχανισμό κατασκοπείας και υπονόμευσης στην Ευρώπη, τον οποίο θα ήλεγχε η Ουάσινγκτον αλλά θα είχε ως προσωπικό εκατοντάδες, και αργότερα χιλιάδες, εγκληματίες πολέμου των Ναζί. Οι Ναζί μπορεί να έχασαν τον πόλεμο, αλλά ο Ναζισμός είχε βρει νέα ζωή. (6)


Εφόσον ο Allen Dulles γνώριζε πως ο Gehlen διοικούσε ένα στρατό τερατωδών εγκληματιών πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, ποια είναι η σημασία της υποτιθέμενης (αλλά ειλικρινά απίστευτης) δοξασίας του Dulles ότι ο Gehlen δεν ήταν Ναζί;


Η πρόταση του κυρίου Lee πως η σωτηρία και ενδυνάμωση του Gehlen δια χειρός Dulles ήταν λιγότερο τερατώδης επειδή ο δεύτερος "εξαπατήθηκε" για τις ναζιστικές πεποιθήσεις του Gehlen είναι αντιπροσωπευτική του τρόπου με τον οποίο τα ΜΜΕ ξεπλένουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική από το 1945 και μετά.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, έγκλημα είναι αν οι Ναζί (ή οι ισλαμιστές τρομοκράτες) διαπράξουν θηριωδίες μόνοι τους. Αλλά αν διαπράξουν θηριωδίες υπό τις διαταγές των αμερικανών ηγετών που είναι α) αφελείς για το ποιοι είναι αυτοί οι Ναζί (ή ισλαμιστές τρομοκράτες) και β) χρησιμοποιούν απλώς τους Ναζί ή τρομοκράτες για καλούς αμερικανικούς σκοπούς, τότε όλα είναι εντάξει. Η λογική αυτή αντιμετωπίζει το κατεστημένο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής λες και είναι κάποιος μόνιμος έφηβος που μπορεί να έμπλεξε με παλιοπαρέες αλλά διάολε, θα το ξεπεράσει μεγαλώνοντας.


Ελάχιστοι από εμάς θα διαβάσουν ποτέ τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για τη σχέση Ναζί-CIA. Τις απόψεις μας τις διαμορφώνουν άρθρα όπως αυτό του κυρίου Lee από την "San Francisco Bay Guardian", μια αριστερόστροφη εφημερίδα. Σε όλο το άρθρο, ο κύριος Lee απεικονίζει τη Ουάσινγκτον ως αφελή, ως εγκλωβισμένη από μια ψυχροπολεμική νοοτροπία στην πρακτική της πρόσληψης Ναζί (ή, όπως προτείνει στο τέλος του άρθρου του, στην πρόσληψη υπερβολικά πολλών ... ξέρετε, οι Ναζί είναι εντάξει, αλλά μόνο αν τους πάρεις με μέτρο...)

Είναι δυνατόν ένας έξυπνος άνθρωπος όπως ο κύριος Lee να πιστεύει ότι οι πολυμήχανοι άνθρωποι που διαμόρφωσαν την αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία 50 χρόνια βρέθηκαν κατά λάθος στο κρεβάτι με τους χειρότερους χασάπηδες του αιώνα; Δεν το ξέρω. Κάνοντας όμως αυτή την παράλογη ιδέα το κεντρικό θέμα του άρθρου του, ο κύριος Lee, ο υποτιθέμενος κριτής, κάνει τον εαυτό του απολογητή για το ίδιο το πράγμα που υποτίθεται ότι κριτικάρει.


Έλαβε χώρα ο γάμος Ναζί-CIA εξαιτίας της "ψυχροπολεμικής νοοτροπίας" της Ουάσινγκτον;

Η ιδέα αυτή, την οποία προτείνει ο κύριος Lee, διαψεύδεται από δύο σημαντικά γεγονότα:


Γεγονός # 1 - Όχι, γιατί η σχέση των δύο ξεκίνησε πολύ νωρίς.


Η Ουάσινγκτον άρχισε την συνεργασία με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στο Βατικανό στο τέλος του πολέμου για να δημιουργήσει οδούς διαφυγής για τους Ναζί. Κάποιοι από τους Ναζί με τους οποίους συνεργάστηκαν για τη διάσωση ήταν κατάσκοποι. Άλλοι ήταν απλώς χασάπηδες ναζιστές.


Οι οδοί διαφυγής, οι οποίες σωστά αποκαλέστηκαν "γραμμές αρουραίων", ξεκινούσαν από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ειδικά την Κροατία, και κατέληγαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Λατινική Αμερική, κλπ. Πώς μπορεί να ισχύει ότι οι ΗΠΑ παρασύρθηκαν προς την οργάνωση αυτών των οδών διαφυγής εξαιτίας της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας όταν δεν είχε ξεκινήσει ακόμα ο Ψυχρός Πόλεμος; (2)


Ο κύριος Lee γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ άρχισαν τη διάσωση των Ναζί πριν ξεκινήσει ο Ψυχρός Πόλεμος. Επισημαίνει πως τούτο:


"...διαψεύδει την διάχυτη στη Δύση άποψη πως οι επιθετικές Σοβιετικές πολιτικές ήταν ο κύριος ένοχος για την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου."


Πολύ σωστά. Αλλά την ίδια ώρα, ο κύριος Lee γράφει:


"Το πρώιμο φλερτ στον Gehlen από την αμερικανική κατασκοπεία δείχνει πως η Ουάσινγκτον βρισκόταν σε φάση Ψυχρού Πολέμου νωρίτερα από ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι".


Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν ήταν υπεύθυνη η επιθετική Σοβιετική πολιτική για την πυροδότηση του Ψυχρού Πολέμου, τότε γιατί λέει ο κύριος Lee ότι η "Ουάσινγκτον βρισκόταν [ήδη] σε φάση Ψυχρού Πολέμου" στα τέλη του Β' Παγκοσμίου; Δεν προαπαιτεί δύο πλευρές ένας "Ψυχρός Πόλεμος";


Αυτό το οποίο εννοεί μάλλον ο κύριος Lee είναι πως στα τέλη του Β' Παγκοσμίου, η Ουάσινγκτον ήταν ήδη σε φάση "Επιτεθείτε στην ΕΣΣΔ!" Πράγματι, ήταν ακριβώς οι πολεμοχαρείς και εγκληματικές πράξεις της Ουάσινγκτον, όπως αυτή της πρόσληψης Ναζί εγκληματιών πολέμου, οι οποίες δημιούργησαν το διεθνές κλίμα εχθρότητας και απειλής που έγινε γνωστό ως "Ψυχρός Πόλεμος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου