Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ποιος παίρνει το μπόνους των 50 εδρών ό,τι κι αν γίνει

Επειδή πολλά συζητιούνται γύρω από το μπόνους των 50 εδρών που υποτίθεται ότι αν δεν γίνει συνασπισμός Αριστερών κομμάτων χαρίζεται στη ΝΔ αντιγράφω από το Ριζοσπάστη:
"Ο νέος εκλογικός νόμος ορίζει ότι το μπόνους των 50 εδρών το λαμβάνει το πρώτο κόμμα και όχι ο πρώτος «συνασπισμός» κομμάτων. Ακόμα και αν συγκροτούνταν, δηλαδή, ένας προεκλογικός «συνασπισμός» κομμάτων και αν ακόμα έπαιρνε το μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και τότε δε θα λάμβανε το μπόνους. Τις 50 έδρες θα τις έπαιρνε το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό, παρότι θα ήταν δεύτερο σε σειρά. Ανθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός!
Για παράδειγμα, αν ο υποτιθέμενος «συνασπισμός της αριστεράς» έπαιρνε 40% και η ΝΔ 30%, το μπόνους των 50 εδρών θα το έπαιρνε η ΝΔ, γιατί θα ήταν το κόμμα που μόνο του θα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό. Αντίθετα, για να έπαιρνε το μπόνους ο λεγόμενος «αριστερός συνασπισμός», θα έπρεπε κάποιο από τα κόμματά του να συγκέντρωνε πάνω από 30% μόνο του. Ομως, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, το 40% θα διαιρούνταν διά του 3, εφόσον δηλαδή συμμετείχαν σε αυτόν το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. Στο καθένα θα αναλογούσε το 13,5%. Επομένως, κανένα από τα τρία δε θα ήταν από μόνο του πρώτο κόμμα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου