Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μέτρα εναντίον των διαδηλώσεων στην Ισπανία

eagainst



Η Ισπανική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Alberto Fernández-Díaz, πρόσφατα ανακοίνωσε “δρακόντεια μέτρα για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες” όπως τα ονομάζει η Daily Telegraph. Η εφημερίδα ανέφερε σαν σοβαρό δείγμα της κριτικής και του συναγερμού που έχουν προκαλέσει στην Ισπανική Κοινωνία τα νέα μέτρα το γεγονός ότι τα hashtags #soycriminial (είμαι εγκληματίας) και #Holadictatura (γεια σου δικτατορία) έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή. Tα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κινδυνεύουν σοβαρά στην Ισπανία αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον Ισπανικό Ποινικό Κώδικα ώστε να ποινικοποιήσει “αυτούς που καλούν σε διαδήλωση ή κινητοποίηση από οποιοδήποτε Μέσο Ενημέρωσης” (όπως τα κοινωνικά δίκτυα) που θα μπορούσε να “διαταράξει σοβαρά την κοινωνική ειρήνη”, κατηγορώντας τους για “εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση”. Αυτό σημαίνει ότι η μη-βίαιη και παθητική αντίσταση τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με την “εγκληματική δράση κατά της αστυνομίας”, και οι ειρηνικοί διαδηλωτές θα αντιμετωπίζονται ως τρομοκράτες.
Στο ίδιο πνεύμα, ο τοπικός Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Καταλονίας, έκανε δηλώσεις στις 4 Απριλίου σχετικά με την προώθηση περιορισμών στο δικαίωμα της συνέλευσης, με εφαρμογή πιο αυστηρών νόμων, σκλήρυνση του Ποινικού Δικαίου, αλλαγή της πολιτικής πληροφοριοδότησης καθώς και των όρων προσαγωγής και προληπτικής κράτησης. Εκφράζοντας την ανησυχία της για αυτά τα προτεινόμενα μέτρα που οδηγούν σε μια σαφώς πιο καταπιεσμένη κοινωνία, η Ομοσπονδία Γειτονιών της Βαρκελώνης FAVB κάλεσε σε διαδήλωση στις 14 Απριλίου, αρνούμενη τις περικοπές σε δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.
Ένας άνθρωπος σε αναπηρικό καροτσάκι είχε συλληφθεί πριν από δύο βδομάδες , επειδή σταμάτησε μπροστά σε κλούβες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές της Βαρκελώνης. Ζητούσε την απελευθέρωση των τριών νεαρών, που είχαν φυλακιστεί προληπτικά από την Απεργία της 29ης Μαρτίου. Κατηγορήθηκαν ως μέλη ομάδας εναντίον του συστήματος που επεδίωκε την κατάλυση της δημόσιας ειρήνης, κατά τρόπο επικίνδυνο. Βρίσκονται υπό κράτηση με απόφαση της δικαστού Carmen García, λόγω της πιθανότητας επανεμπλοκής τους κατά την διάρκεια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ή κατά τη συνάντηση Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη στις 3 Μαίου.
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στον περιορισμό της νομικής προστασίας για δημοσιογράφους, μπλόγκερς, tweeters… Επίσης ότι ανοίγουν διάπλατα την πόρτα για αστυνομικές και νομικές αυθαιρεσίες, που θα αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ελευθερία της πληροφόρησης, του τύπου και της έκφρασης. Για να μην πάμε πολύ μακριά, την περασμένη βδομάδα, ο δημοσιογράφος, ακτιβιστής και μπλόγκερ της “Αραβικής Άνοιξης” Rachid Alí που δουλεύει στο Terrasa Respon (κοινοτικό κέντρο οριζόντιων δομών), συνελήφθη στις 9 Απριλίου γύρω στις 7μμ, από δύο αστυνομικούς με πολιτικά. Ο Rachid θα κινηθεί νομικά εναντίον αυτής της “παράνομης κράτησης”, σύμφωνα με το δικηγόρο του.
Μιλώντας για την δημοσιογραφία, ας θυμηθούμε το περίεργο άρθρο που εμφανίστηκε στην καταλανική εφημερίδα La Vanguardia. Σε ενυπόγραφό άρθρο του, ο δημοσιογράφος Enric Juliana κατηγορεί μία Ιταλική ομάδα με αναρχικό χαρακτήρα που γεννήθηκε από το κίνημα NON-TAV (λαϊκή διαμαρτυρία εναντίον της κατασκευής του τρένου υπερταχείας στην όμορφη ιταλική κυλάδα Vall di Susa). Την θεωρεί εμπνευστή και υπεύθυνη για κάθε βίαιο ατύχημα που συνέβη σε διαδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της 29ης Μαρτίου στη Βαρκελώνη. Αυτό προκάλεσε έντονη κριτική από την Ιταλική κοινότητα και όχι μόνο…
Το τελευταίο αυτό γεγονός, μαζί με το συναγερμό που προκάλεσαν οι δρακόντιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως και η ανακοίνωση για αύξηση του αριθμού των ΜΑΤ, κάνουν πολλούς να σκεφτούν ότι υπάρχει καλά μελετημένο σχέδιο καταστολής.Τέλος, ένας οπαδός ποδοσφαιρικής ομάδας πρόσφατα σκοτώθηκε στο Μπιλμπάο, από πλαστική σφαίρα των ΜΑΤ μετά από νίκη της ομάδας του. Ακόμα και μετά από αυτό, τα συνδικάτα της Ισπανικής Αστυνομίας επιμένουν ακόμα στη χρήση πλαστικών σφαιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου