Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Από μία κλωστή κρέμεται το μέλλον της Ισπανίας - Σε επικίνδυνα επίπεδα τα spreads

 Rajoy: Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια - Grant: Ψευδαίσθηση ότι θα τα καταφέρετε... www.bankingnews.gr
(upd)Το μέλλον της Ισπανίας κινδυνεύει καθώς η χώρα «μάχεται» με τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων της και παρά τις νέες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού, Μ. Rajoy πως η χώρα δεν θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης.
"Η Ισπανία δεν θα χρειαστεί βοήθεια" δήλωσε εκ νέου ο Rajoy, διαβεβαιώνοντας για την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Ισπανία έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της...
Από την πλευρά της η Κομισιόν σε νέα ανακοίνωσή της αναφέρει πως παραμένει πιστή στην άποψή της ότι δεν θα χρειαστούν κεφάλαια της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. Η Κομισιόν επαναλαμβάνει πως παρακολουθεί στενά την πορεία της ισπανικής οικονομίας, επισημαίνοντας εκ νέου πως μέχρι τα τέλη Απριλίου αναμένει πρόσθετα στοιχεία για τον ισπανικό προϋπολογισμό.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg, τα spreads κινούνται σε επίπεδα που οδήγησαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στη διεθνή βοήθεια, ενώ σήμερα ο Ραχόι αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του κόμματός του και να εξηγήσει την απόφαση να προχωήσει στη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών που έχει γίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Η άνοδος των spreads ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της χώρας ότι θα χάσει τους στόχους για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012.
Χθες ο Ρajoy δήλωσε στη Βουλή ότι «το μέλλον της Ισπανίας κινδυνεύει. Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές μπορεί να μας δανείσουν, μπορεί και όχι».
Και ενώ ο πρωθυπουργός παλεύει να αποφύγει το ενδεχόμενου διεθνούς οικονομικής βοήθειας με δραστικές περικοπές δαπανών, οι αναλυτές θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα κριθεί το αν η Ισπανία θα χρειαστεί να μπει στο μηχανισμό βοήθειας.
Χθες το spread του δεκαετούς Ισπανικού ομολόγου κινούνταν στα επίπεδα του 6,02%.
Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, επισήμως και η Ισπανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαψεύδουν τις φήμες για προσφυγή της χώρας σε διεθνή οικονομική βοήθεια.
Το εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure δήλωσε ότι η κατάσταση των αγορών δεν αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές της ισπανικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση για επίλυση της ισπανικής κρίσης».

Mark Grant: Η δονκιχωτική ψευδαίσθηση της Ισπανίας ότι θα τα καταφέρει  - Και πρόταση - έκπληξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

''Ακούγεται ωραίο και αξιόπιστο και θετικό αλλά το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μία ακόμη εξωφρενική ψευδαίσθηση''. Με καυστικό ύφος ο  ο γνωστός αναλυτής της Wall Street και αρθρογράφος της οικονομικής στήλης "Out of the Box", Mark Grant εκφράζει τις αμφιβολίες του για την επιτυχία των σχεδίων της Ισπανίας για τις περικοπές και τις τράπεζες.
'Οπως σημειώνει ο Grant, η ιδιαιτερότητα της Ισπανίας είναι ότι ενώ υπόσχεται περικοπές από την Υγεία και την Παιδεία, ''ξεχνάει'' να διευκρινίσει ότι αυτές δεν θα προέλθουν από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά από τις περιφέρειες. Και οι περιφέρειες ακολουθούν άλλους κανόνες, ''τοπικής πολιτικής''. Θα περάσουν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μήνες και μήνες προτού οι περιφερειακές κυβερνήσεις προχωρήσουν σε σχετικές αποφάσεις - αν προχωρήσουν - και να υλοποιήσουν αυτές τις περικοπές που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, σε μια περίοδο μάλιστα που οι περισσότερες εμφανίζουν σημαντικά ελλείμματα.
Ωστόσο, ακόμη κι αν πραγματωθεί αυτή η ''φαντασίωση'', οι περικοπές θα ανέλθουν μόλις σε 10 δισ. ευρώ , που, όπως λέει, θα έχουν τη σημασία των ανεμόμυλων που πολεμούσε ο ''Δον Κιχώτης'', στο ομώνυμο έργο του Μιγκέλ Θερβάντες.
Ο Grant δεν αφήνει ασχολίαστη και την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, διερωτώμενος που θα βρεθούν τα 65 δισ. δολ. που χρειάζονται και προχωρώντας ο ίδιος σε καυστική πρόταση: "'Ισως από το Ταμείο Ανεργίας'', σημειώνοντας πως η Ισπανία έχει επί του παρόντος την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη.
Και στο τέλος παραθέτει, ως ''κερασάκι στην τούρτα'' τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών De Guindos, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεθνούς παρέμβασης για τη διάσωση της χώρας, λέγοντας ότι ''η Ισπανία δεν χρειάζεται άλλη οικονομική βοήθεια αυτή τη στιγμή''.
"Περιμένετε μια στιγμή,''σχολιάζει ο Grant. "Η επόμενη θα φτάσει!''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου