Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στα «μαχαίρια» για το πετρέλαιο Αργεντινή και Ισπανία

Εθνικοποίηση της Repsol από την Κρ. Φερνάντες!


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 
Πριν από μερικά χρόνια, ήταν η απόφαση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες να εθνικοποιήσει τις ελεγχόμενες από την Ισπανία Αργεντινές Αερογραμμές.

Τώρα, οι σχέσεις της Αργεντινής με την Ισπανία φαίνεται πως εισέρχονται σε μια νέα περίοδο κρίσης, μετά την απόφαση της προέδρου της Αργεντινής να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μέρους της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51%.

«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρείας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% θα κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Η Κριστίνα Φερνάντες δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να επικυρώσει το νομοσχέδιο για την κατάσχεση του 51% της εταιρείας που κατέχει η Repsol, λέγοντας πως η ενέργεια είναι «ζωτικός πόρος».

Την Πέμπτη, η εφημερίδα «Clarin» του Μπουένος Άιρες, δημοσίευσε σχέδιο νόμου, το οποίο -σύμφωνα με πηγές της- είχε φτάσει στα χέρια των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της προέδρου και αφορά στην εθνικοποίηση της επιχείρησης.

Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η κίνηση αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς. Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF, που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης. Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλο το μήκος και πλάτος της επικράτειας της Αργεντινής, με 13.500 εργαζομένους.
Στις κατηγορίες περί έλλειψης επενδύσεων, η Repsol απαντά ότι το 2011 επένδυσε στη χώρα το ποσό των τριών δισ. δολαρίων, που είναι κατά 50% αυξημένο σε σχέση με το 2010.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες ανέστειλε τις συναλλαγές των τίτλων της YPF. Η Ισπανία κατήγγειλε την «εχθρική» κίνηση της Αργεντινής και είπε ότι θα λάβει τα δέοντα «σαφή και ισχυρά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου