Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Βάπτισαν επιτυχία το haircut στο ελληνικό χρέος αποκρύπτοντας την αλήθεια

- Σοκάρει η αποκάλυψη ότι υπήρξε ενημέρωση στις τράπεζες ότι θα είναι χαμηλή η τιμή εκκίνησης στα νέα ομόλογα καθώς θα υπάρξει και νέο haircut 75% στο χρέος

www.bankingnews.gr
Βάπτισαν επιτυχία το haircut στο ελληνικό χρέος αποκρύπτοντας την αλήθεια - Σοκάρει η αποκάλυψη ότι υπήρξε ενημέρωση στις τράπεζες ότι θα είναι χαμηλή η τιμή εκκίνησης στα νέα ομόλογα καθώς θα υπάρξει και νέο haircut 75% στο χρέος (upd2)Σοκάρει η αποκάλυψη ότι κατά την ανταλλαγή των νέων ομολόγων με τα παλαιά η τιμή εκκίνησης τους θα είναι χαμηλή γιατί θα υπάρξει και νέο haircut 75% σε επόμενη φάση.
Κορυφαίος τραπεζίτης αποκαλύπτει στο www.bankingnews.gr το εξής «όταν μας έδωσαν τα νέα ομόλογα, προφορικά και όχι γραπτώς μας ενημέρωσαν από το υπουργείο οικονομικών ότι τα νέα ομόλογα αγγλικού δικαίου θα έχουν πολύ χαμηλή τιμή εκκίνησης. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με στόχο να συμπεριλάβει και νέο haircut στο ελληνικό χρέος»

Δηλαδή ο τραπεζίτης αποκαλύπτει ότι υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα νέα ομόλογα αντί να έχουν υψηλή τιμή εκκίνησης θα έχουν πολύ χαμηλή συμπτωματικά!!!!! 75%με 80%  γιατί θα περιλαμβάνουν το κίνδυνο νέας χρεοκοπίας.
Έτσι εξηγείται γιατί στο  ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 οι τιμές αγοράς πώλησης διαμορφώνονται στις 22 με 23 μονάδες βάσης και απόδοση 21,67% μεσοσταθμικά. Η απόδοση στις τιμές αγοράς βρίσκεται στο 22%.
Στο ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 οι τιμές αγοράς πώλησης διαμορφώνονται στις 17,80 με 19,50 μονάδες βάσης και απόδοση 17,20% μεσοσταθμικά.
Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων είναι απογοητευτική.
Κανείς δεν εμπιστεύεται τα νέα ομόλογα και κυρίως δεν τα εμπιστεύονται όσοι τα απέκτησαν υποχρεωτικά  λόγω της ανταλλαγής.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα καθώς η αποκάλυψη του τραπεζίτη εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την αξιοπιστία της διαδικασίας του PSI+ και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την Ελλάδα.
Αν δηλαδή το ελληνικό δημόσιο παρουσίασε ως επιτυχία την ελάφρυνση κατά 100 δις το ελληνικό χρέος και ταυτόχρονα ετοιμάζει και νέο haircut 75% θα πρόκειται για φιάσκο άνευ προηγουμένου ενώ θα πρόκειται και για μια παταγώδη αποτυχία της όλης προσπάθειας.
Ο τραπεζίτης πάντως επιμένει «το ελληνικό δημόσιο μας ενημέρωσε ότι οι χαμηλές τιμές των νέων ομολόγων θα εμπεριέχουν το νέο haircut που έρχεται».
Έτσι εξηγείται γιατί μεσοσταθμικά εμφανίζουν με την εκκίνηση τους τα νέα ομόλογα τιμές που εμπεριέχουν haircut 80%.
Η εξέλιξη αυτή όμως ναρκοθετεί το τραπεζικό σύστημα επικίνδυνα γιατί αν υπάρξει και νέο haircut όπως με την στάση της η αγορά ομολόγων επιμένει τότε η σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να μην είναι επαρκής και θα χρειαστεί και νέα.
Έτσι εξηγείται γιατί ορισμένοι τραπεζίτες ανησυχούν ότι η ιστορικών διαστάσεων ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι η τελευταία αλλά η προτελευταία.
Οι τιμές των νέων ομολόγων δικαιώνουν το τραπεζίτη και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για το ελληνικό δημόσιο.
Αν απέκρυψε την αλήθεια από την κοινωνία και τους επενδυτές τότε εγείρεται μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να πάρουν θέση και να αποσαφηνίσουν
1)Ισχύει η αποκάλυψη ότι ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών  στις τράπεζες ότι οι χαμηλές τιμές των νέων ομολόγων είναι απόρροια νέου haircut στο χρέος που σχεδιάζεται;
2)Μπορούν να απαντήσουν γιατί έχουν καταρρεύσει οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων παρ΄ ότι φέρουν και υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από τους οίκους αξιολόγησης;
3)Είπαν όλη την αλήθεια όσον αφορά το PSI+ και την αναδιάταξη του χρέους στην κοινωνία ή είπαν μισές αλήθειες;

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου