Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εξυγιαίνεται επιτέλους ο κλάδος του λαθρεμπορίου!



 
ΑΥΓΗ

Του Γιάννη Μηλιού
Με άξονα τη γνωστή δημιουργική φορολογική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, όπου μειώθηκε το αφορολόγητο για να πληρώσουν οι φοροφυγάδες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, η τέχνη των δημόσιων οικονομικών κατέκτησε άλλο ένα τρόπαιο. Κατάφερε καίριο πλήγμα κατά του λαθρεμπορίου.
Το ζήτημα αφορά τον μειωμένο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης σε σύγκριση με το πετρέλαιο κίνησης. Είχε επιλεγεί η εξίσωση των φόρων ώστε να αφαιρεθεί η βάση για το λαθρεμπόριο καυσίμων, με την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλό φόρο και μεταπώλησή του ως πετρέλαιο κίνησης (με κέρδος λαθρεμπορίου τη φορολογική διαφορά). Οι επιλογές ήταν δύο βασικές και πληθώρα ενδιάμεσων: εξίσωση των φόρων στη χαμηλή βάση (θέρμανση) ή στην υψηλή βάση (κίνηση), ή έστω κάπου ενδιάμεσα. Αλλά εξίσωση για να μην υπάρχει λαθρεμπόριο.
Μετά από ώριμη σκέψη η κυβέρνηση Παπαδήμου - Βενιζέλου - Σαμαρά κατέληξε στη σολομώντεια λύση: άνοδος του φόρου θέρμανσης στο 80% του φόρου κίνησης. Περιορίζεται έτσι σημαντικά η κερδοφορία των λαθρεμπόρων και δίνεται υγιές κίνητρο στον κλάδο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις για να μπορέσει να διατηρήσει τη μάζα των κερδών του.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στις μικρές λαθρεμπορικές επιχειρήσεις είτε να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα επιβίωσης είτε να κλείσουν, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εξυγίανση του κλάδου. Οι αιτιάσεις ότι αυτό το μέτρο είναι υπέρ των μεγάλων «μονοπωλίων» στο λαθρεμπόριο απορρίπτονται από το υπουργείο ως εμπαθείς και υποβολιμαίες. Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα (των λαθρεμπόρων), που οφείλουν πλέον να κατανοήσουν ότι χωρίς το κατάλληλο μέγεθος επιχειρήσεων ο κλάδος δεν έχει μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου