Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η λιτότητα έριξε και την κυβέρνηση της Ολλανδίας - Σε κίνδυνο το ΑΑΑ

reporter.gr

Η λιτότητα έριξε και την κυβέρνηση της Ολλανδίας - Σε κίνδυνο το ΑΑΑ
Οι Ολλανδοί που μας έστελναν στην δραχμή, πνίγονται από δημοσιονομική και πολιτική κρίση!
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρόκειται να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στη βασίλισσα Βεατρίκη, όπως μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο RTL, ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μετά τη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα λιτότητας το Σαββατοκύριακο.

Αρκετοί υπουργοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν, δηλώνοντας ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ανακοινώσει οποιαδήποτε απόφαση.

Οι συνομιλίες για το πακέτο περικοπών μεταξύ 14 και 16 δισ. ευρώ αποδείχθηκαν, μετά από επτά εβδομάδες, αδιέξοδες. Η κρίση προέκυψε όταν το ακροδεξιό κόμμα του Geert Wilders αποφάσισε να αποσύρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να σεβαστεί τους όρους των Βρυξελλών για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, όπως επιβάλλει και το νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να έχει πίστη στο ότι η χώρα θα καταφέρει συνεχίσει να αναζητά λύσεις στο πρόβλημα του πρϋπολογισμού, ενώ ο υπουργός οικονομικών De Jager υποστηρίζει ότι η χώρα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες περιφερειακές οικονομίες και πως θα εξακολουθήσει να απαιτεί δημοσιονομική πειθαρχία. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα του θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% το 2013 και πως θα αναζητήσει στήριξη από άλλα κόμματα.

Η Ολλανδία είναι από τις ελάχιστες πλέον χώρες της Ευρωζώνης με άριστη αξιολόγηση και από τους τρεις βασικούς οίκους (Fitch, Moody's, S&P). Ωστόσο, η Fitch είχε «προειδοποιήσει» πρόσφατα τη χώρα πως βρίσκεται στα πρόθυρα υποβάθμισης εξαιτίας του χρέους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου