Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κείμενα της ντροπής

Αριστερά και πολιτική



«Ντροπή στον εργάτη στον σκλάβο ντροπή στο αίμα αν δεν πνίξει μια τέτοια ζωή…» Απο επαναστατικό εργατικό τραγούδι

Την ώρα που με εντολή της τρόικας, της ΕΕ, του παγκόσμιου κεφαλαίου και της ντόπιας εργοδοσίας η κυβέρνηση μετατρέπει τους χώρους εργασίας σε Νταχάου, τους μισθούς και τις συντάξεις σε βοήθημα πείνας κλπ, είδε το φως μια δήλωση αποκήρυξης, μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού, κατά του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και των παραφυάδων αυτού(;) που φέρεται ότι υπογράφουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Όλυμπος»!


Η είδηση λέει μεταξύ άλλων: «Με κοινό υπόμνημα-επιστολή τους, προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, και την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας 69 άτομα, εργαζόμενοι της «Γαλακτοβιομηχανίας Λάρισας Όλυμπος Α.Ε.», και την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας αφενός μεν δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να τους εκπροσωπούν ως εργαζόμενους της εταιρίας οι συνδικαλιστές κ. Π. Λιόλιος, Κων. Καλέτσιος και Βασ. Τσερβούλης και αφετέρου, αναφερόμενοι σε δημοσίευμα της «Ελευθερίας της Δευτέρας», διαψεύδουν ότι ήταν εργαζόμενοι της Γαλακτοβιομηχανίας όσοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κλείνοντας το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ.


Ανάμεσα σε όσα αναφέρουν είναι και τα εξής:


«Το εργοστάσιο δεν έκλεισε από εργαζόμενους της εταιρίας αλλά από τον κομματικό στρατό του Κ.Κ.Ε. Πιο συγκεκριμένα όλα αυτά τα άτομα που προέβησαν στην κατάληψη του εργοστασίου ήταν μέλη του Π.Α.ΜΕ. και διάφορα στελέχη - συνδικαλιστές από τον ίδιο πολιτικό χώρο τα οποία εμφανίζονται ως εργατοπατέρες και με το πρόσχημα ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ουσία επιδιώκουν ατομικά, πολιτικά και κομματικά οφέλη. Δεν μας είπαν άλλωστε ποια γενική συνέλευση των εργαζομένων όρισε κάτι τέτοιο και πού έλαβε χώρα η συγκεκριμένη συνέλευση;
Δεν μας είπαν πώς γίνεται να υπάρχει τέτοια απόφαση και συγχρόνως να υπάρχουν εργαζόμενοι που πηγαίνουν για να κάνουν τη βάρδια τους; Δεν μας είπαν από πότε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Λ.- ο οποίος πρωτοστάτησε στα γεγονότα- είναι συνάδελφός μας εργαζόμενος στην εταιρία; Πότε προσλήφθηκε και ποιο είναι το τμήμα στο οποίο εργάζεται;
Επειδή λοιπόν το θράσος ορισμένων περισσεύει και επειδή το νερό πλέον έχει ξεχειλίσει από το ποτήρι σας κάνουμε σαφές το εξής: Όλοι εμείς οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ εργαζόμενοι της εταιρίας που υπογράφουμε το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει κανένα πολιτικό σχήμα για να μας εκπροσωπεί. Όλοι εμείς οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ εργαζόμενοι της εταιρίας δεν πήραμε ποτέ κάποια απόφαση για να προβούμε σε αυτή την ενέργεια.
Όλοι εμείς οι απλοί εργαζόμενοι - μέσα στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία που ζούμε - ενεργούμε με βάση τη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μας και μόνο. Οποιαδήποτε άλλη μελλοντική φασιστική ενέργεια δική σας ή άλλων πολιτικών χώρων χωρίς τη συγκατάθεσή μας θα μας βρει ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Ο χώρος εργασίας μας δεν ήταν ποτέ και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να γίνει το στέκι των πολιτικών κομμάτων.»


Ακολουθούν τα ονόματα και οι υπογραφές 69 ατόμων, οι οποίοι απαντούν με ένα «ΟΧΙ» στο ερώτημα αν «θέλω να με εκπροσωπούν ως εργαζόμενο της Όλυμπος», οι παραπάνω τρεις συνδικαλιστές (και αναφέρονται τα ονόματα) (*)

Τα γεγονότα περιγράφονται όπως θέλουν οι συγγραφείς του κειμένου. Οι εργαζόμενοι υπογράφουν… Φυσικά ξέρουν τι υπογράφουν, φέρουν απόλυτη ευθύνη, δεν τους θεωρούμε ανεύθυνους δεν θα το αμφισβητήσουμε. Ωστόσο θα καταχωρηθεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος ως «κείμενο ντροπής». Και είναι κρίμα να πέφτει τέτοιο ιστορικό βάρος στις πλάτες τους.

Απλά δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες έβαλαν την υπογραφή τους και τα όποια έστω ελαφρυντικά. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι από αυτούς κλαίνε κρυφά τις νύχτες γιατί έβαλαν την υπογραφή τους με αντάλλαγμα την πρόσκαιρη διάσωση της υποτιμημένης πια δουλειάς τους. Και δεν θέλουμε να υποθέσουμε τίποτα απολύτως. Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα να θυμηθούμε μια (άσχετη;;;) ιστορία από τις χιλιάδες της Μακρονήσου.


«Σύντροφοι, αποκήρυξα το ΚΚΕ και είδα το φως μου»


Ένας κρατούμενος κομμουνιστής - αντάρτης του ΕΛΑΣ που δεν άντεξε στα βασανιστήρια, αφού τον τύφλωσαν βασανίζοντάς τον, προκειμένου να γλυτώσει έστω τη ζωή του, υπέκυψε και έκανε δήλωση μετανοίας. Έβαλε υπογραφή σε χαρτί που του το πήγαν οι βασανιστές καθήμενοι από πάνω του, αποκήρυξε «μετά βδελυγμίας και αποτροπιασμού το ΚΚΕ και τας παραφυάδας αυτού» και στο τέλος δήλωσε από τα μεγάφωνα προς όλους τους άλλους βασανισμένους συγκρατούμενους: «Σύντροφοι, αποκήρυξα το ΚΚΕ και είδα το φως μου»!!! Είχε ήδη τυφλωθεί!!! Κάθε παρομοίωση είναι απλώς φανταστική.


Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να μάθουμε αν οι εργαζόμενοι που φέρονται να υπογράφουν με τη θέλησή τους, εγκρίνουν και όλα τα μέτρα που πέφτουν πάνω τους όπως, μείωση μισθών, συντάξεων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χαράτσια, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, υποταγή της χώρας κλπ, τα οποία περιέχονται στις συνθήκες και τα μνημόνια ώστε να θεωρήσουν ότι όχι μόνο δεν πρέπει να απεργήσουν αλλά και πρέπει να καταγγείλουν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ που έδιναν μάχες υπεράσπισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν θα βγουν να πανηγυρίσουν για το νέο μνημόνιο ταφής όλων των δικαιωμάτων τους και θα βγάλουν νέα καταγγελία κατά του ΚΚΕ που το αρνείται.


Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε αν πανηγυρίσουν με την περικοπή τους δικού τους μισθού, την μερική απασχόληση που έρχεται ή την απόλυσή τους γιατί μη νομίσουν ότι η εργοδοσία θα τους σκεφτεί αν της συμφέρει να τους απολύσει για να αυξήσει τα κέρδη της.



Θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε από την ιστορία ότι ποτέ μα ποτέ οι εργαζόμενοι που τάχθηκαν υπέρ της εργοδοσίας δεν πληρώθηκαν και αυτοί με το ίδιο νόμισμα που αυτή πληρώνει τον κάθε εργαζόμενο.


Αυτοί που βρίζουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν αποκλείεται αύριο να αναφωνήσουν με αγωνία «Μα που είναι το ΠΑΜΕ, τώρα που μας τσακίζουν»! Τότε κανείς δεν θα ξέρει αν είναι αργά αφού η εργοδοσία με τη βοήθειά τους θα έχει εξοντώσει το ΠΑΜΕ στις γραμμές τους αν και δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρει ποτέ.


Ας μην έχουν αυταπάτες. Κανείς από αυτούς δεν ξέρει τα σχέδια της εργοδοσίας και τι τους ξημερώνει.

(*)Πάντως δεν έστειλαν την ανακοίνωση στην μητρόπολη Λάρισας για να τη διαβάσει στην κυριακάτικη λειτουργία όπως γινόταν μετεμφυλιοπολεμικά και επί χούντας με τις δηλώσεις μετανοίας και εξευτελισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου