Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Spiegel: Επιλέξτε την έντιμη λύση της χρεοκοπίας

 ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ «ΜΕΡΚΟΖΙ» ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πηγή:Εθνος
«Φαρσοκωμωδία» χαρακτηρίζει την όλη επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας το περιοδικό Spiegel μέσω του κυρίου άρθρου της ηλεκτρονικής του έκδοσης, στο οποίο επικρίνει τη γαλλική, γερμανική αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τις επιλογές τους καλώντας τους να επιλέξουν την πιο έντιμη λύση, δηλαδή την συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας και την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Mάρσαλ.
Spiegel: Επιλέξτε την έντιμη λύση της χρεοκοπίας
«Τι είδους πακέτο διάσωσης είναι αυτό που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση της χώρας και του τραπεζικού της συστήματος από τις αγορές χωρίς να δίνει την παραμικρή ένδειξη πως κάτι μπορεί να βελτιωθεί», διερωτάται ο συντάκτης του άρθρου.
«Το νέο πακέτο», εκτιμά τo Spiegel, απλώς θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. «Ήρθε η ώρα για μία πολιτική ομολογία: Η πρακτική του μαστιγίου και του καρότου απέτυχε. Η ιδέα ότι η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το χρέος της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και μέσα από πακέτα βοήθειας δεν λειτουργεί».
«Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι 'Μερκοζί'», προσθέτει το άρθρο, γνωρίζουν πως οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να τηρηθούν, αλλά όλοι συνεχίζουν «για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης» στην τακτική που χάραξαν.
Και μόνο οι πρόσφατες αναφορές για «επίτροπο δημοσιονομικής πειθαρχίας» ή «ελληνικό ταμείο για αποπληρωμή των τόκων» δείχνουν το βαθμό του παραλογισμού των διαπραγματεύσεων.
Αντ΄αυτών, το Spiegel προκρίνει μία «πιο έντιμη λύση»: Χρεοκοπία, συνοδευόμενη από ένα γενικό "κούρεμα" στο οποίο θα συμμετάσχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες».
Αυτό θα είχε μεν ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη αλλά συνδυαζόμενο με ένα είδος νέου «σχεδίου Μάρσαλ» θα αποτελούσε ένα πακέτο διάσωσης που θα δικαιολογούσε το όνομά του».

Σημείωση εδώ κ τώρα: Το Spiegel  δεν εννοεί το μπαμπούλα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας-πτωχευσης που κουνανε από πάνω μας ελληνες και ξένοι αν-αληταράδες  αλλά την τεχνική του έννοια, αυτό που στα οικονομικά λέγεται default, δηλαδή αδυναμία πληρωμών που θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει αποδεκτή και διαχειρίσιμη με μετρα πραγματικής διάσωσης κι όχι διάλυσης όπως τώρα. Οχι από φιλανθρωπία βεβαια αλλά γιατί με βαση τις αναλύσεις των ειδικών με τους οποίους συνεργάζεται καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τα όσα γίνονται τώρα, θα ξαναβρούν το χρέος της Ελλάδας μπροστά τους σε λίγο ακόμη πιο τερατώδες και χωρίς καμια δυνατότητα διαχείρισης.
Εννοείται ενα default θα εχει συνέπειες σε όλους, αλλά όχι χειρότερες από αυτες που θα έχει το έγκλημα που συντελείται αυτή την ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου