Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Συνδος κορυφής ΕΕ 28-29/6-Παζάρια για νέους αντιλαϊκούς συμβιβασμούς

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναζητούν κι άλλα εργαλεία για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Μόντι - Ραχόι, χτες, στη Ρώμη
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Ρώμη
Σε νέα φάση κορύφωσης μπαίνουν οι ανταγωνισμοί στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Στο τραπέζι βρίσκεται ξανά η αναγκαιότητα για έναν ακόμα συμβιβασμό, στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο η διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει. Πίσω από τις αντιθέσεις για το ποιος θα πληρώσει λιγότερα από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου κρύβονται η ενιαία αντιλαϊκή γραμμή όλων των αστικών κυβερνήσεων της ΕΕ και η ξεκάθαρη διακήρυξή τους ότι «λιτότητα και ανάπτυξη» είναι όροι αδιαίρετοι μεταξύ τους.
Για την προπαρασκευή της Συνόδου Κορυφής στις 28 - 29 Ιούνη, στις Βρυξέλλες, έγινε χτες το απόγευμα στη Ρώμη συνάντηση ανάμεσα στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μ. Μόντι.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντηση, οι τέσσερις δήλωσαν πως συμφώνησαν στη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων «ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας» αξίας 130 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και το οποίο θα παρουσιαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Α. Μέρκελ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα είναι μια θετική εξέλιξη», αλλά «οι Γερμανοί φορολογούμενοι απαιτούν εγγυήσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η βοήθεια», γι' αυτό «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη εποπτεία και περισσότερους ελέγχους».
Η ίδια αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Βερολίνου να διαχειριστεί την κρίση, «προσπάθειες από τις οποίες όλοι κερδίσαμε», όπως είπε, και «τώρα είναι η ώρα να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για την ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρεται στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη, τα οποία τώρα αναμένεται να συμπληρωθούν με ζεστό χρήμα προς το κεφάλαιο, για να κάνει επενδύσεις, σε τομείς της παραγωγής με σίγουρη κερδοφορία, την οποία εγγυάται και η ραγδαία πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Επιβεβαιώνοντας ότι τα αναπτυξιακά μέτρα συμπληρώνουν και δεν αναχαιτίζουν τα μέτρα λιτότητας, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, δήλωσε ότι η συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ήταν μια «συμφωνία για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ταυτόχρονα μια συμφωνία για μια μεγαλύτερη πολιτική, δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ.
Πριν από τη χτεσινή συνάντηση της Ρώμης, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η Ευρωζώνη έχει μια βδομάδα διορία για να πάρει μέτρα και να διασωθεί. Είπε ακόμα ότι οι τέσσερις της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση, ενώ καλύπτει και τη θέληση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για «οικονομική ανευθυνότητα», που αναμένεται να συμφωνηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Με άλλα λόγια, ο Μόντι είπε ότι αναζητείται ένας νέος συμβιβασμός πριν από τη Σύνοδο, ώστε από τη μια η Γερμανία να συμφωνήσει στην αποδέσμευση νέων κονδυλίων και τη δημιουργία νέων εργαλείων για τη διαχείριση της βαθιάς κρίσης και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι με την απειλή αυστηρών κυρώσεων θα προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη, προς όφελος της ντόπιας πλουτοκρατίας και των δανειστών της.
Σε μεγάλα ζόρια Ισπανία και Ιταλία
Σ' αυτό το πλαίσιο συζητιέται και η βαθύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, που θα συνοδεύεται αναπόφευκτα με την παραχώρηση επιπλέον κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα κράτη - μέλη στα διακρατικά όργανα της ΕΕ. Οπως είπε ο Μόντι, στη Σύνοδο της επόμενης βδομάδας θα προωθηθούν θέματα που αφορούν «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά την ολοκληρωμένη και ει δυνατόν ενιαία επιτήρηση» και «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».
Ιταλία και Ισπανία, που βρίσκονται αντιμέτωπες με βαθιά κρίση και το κόστος δανεισμού για λογαριασμό των μονοπωλίων τους έχει εκτοξευθεί, ζητάνε με τη στήριξη της Γαλλίας να χρησιμοποιηθούν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), για να αγοράζονται ομόλογα χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν από τις αγορές. Στην προοπτική αυτή αντιδρά κυρίως η Γερμανία, και πάνω εκεί αναζητείται ο επόμενος συμβιβασμός.
Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, το ΔΝΤ παρεμβαίνει ανοιχτά στην κρίση στην Ευρωζώνη και με έκθεσή του ζητά να υπάρξει «ισχυρή δέσμευση» στη Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), καθώς η κρίση έχει φθάσει σε «κρίσιμο σημείο». Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, παρά τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, η αναστάτωση παραμένει, «προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και για τη βιωσιμότητα της ίδιας της Νομισματικής Ενωσης». Η λύση που προτείνει το ΔΝΤ για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη είναι να προχωρήσει η τραπεζική ένωση, να ενεργοποιηθεί περισσότερο η ΕΚΤ και να αναληφθεί, σε ένα βαθμό, από κοινού το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα, εξάλλου, με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερη εποπτεία για τις τράπεζές της και η Γερμανία θα προτιμούσε να δει την ΕΚΤ σε αυτόν το ρόλο. Οπως είπε ο Τζ. Στρέιτερ, η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη δημιουργία ενιαίων δεδομένων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά η τραπεζική ένωση δε θα πρέπει να έχει την άδεια να «μοιράζεται» χρέος, άρα και τις ζημιές από την καταστροφή κεφαλαίου. «Το όλο ζήτημα είναι να έχουμε έναν ισχυρότερο υπερεθνικό τραπεζικό ελεγκτή, και όπως θέλει η γερμανική κυβέρνηση, το καλύτερο θα ήταν να γίνει υπό την εποπτεία της ΕΚΤ», εξηγεί ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου