Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τσουναμι υποβαθμίσεων από Moody's - H ώρα της αυτοκαταστροφής;


Σε ένα πραγματικό τσουνάμι υποβαθμίσεων τραπεζών με τεράστιο όνομα(δεν λείπει κανένα μεγάλο όνομα τράπεζας!) και παγκόσμια δραστηριότητα προχώρησε η Moody's. Πιθανότατα είναι η στιγμή που οι σκελετοί δεν μπορούν να κρυφτούν άλλο μέσα στις ντουλάπες κι αρχίζουν να ξεχειλίζουν. Παράλληλα οι "οίκοι" δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν να παίζουν τα γνωστά παιχνίδια κερδοσκοπίας από τα οποία βγάζουν το ψωμί τους, παίζοντας όμως συγχρόνως με τη φωτιά σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμη. Το τι θα σηματοδοτήσει αυτή η έναρξη υποβαθμισεων, αφού φανταζόμαστε θα ακολουθήσουν και άλλοι "οίκοι", για την ήδη σοβαρά πλληγωμένη καπιταλιστική οικονομία και ειδικώτερα για τις οικονομίες των κρατών, μένει να το δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Παντως καλό για τους λαούς δεν θα είναι γι αυτό ας ετοιμαζόμαστε. 
Ειναι καθαρό για πολλούς οτι η κρίση που ξεκίνησε από το 2008, δείχνει οτι το μεγάλο όπλο της καπιταλιστικης κερδοφορίας πού ήταν οι "αγορές" και το χρηματοοικονομικό σύστημα, τώρα πια έχει μετατραπεί σε θηλιά που σφίγει το λαιμό του ίδιου του συστήματος. Τίποτα δεν έχει πια να του προσφέρει σε συνολικό επίπεδο παρά μόνο την καταστροφή του. Από την καταστροφή αυτή βεβαια πάντα θα υπάρχουν μικρά νησιά κερδισμένων καπιταλιστών και συμφερόντων.
Πιο αναλυτικά για το θέμα των υποβαθμίσεων το capital.gr γράφει:


Στην υποβάθμιση μεγάλων τραπεζών με παγκόσμια δραστηριότητα από μία έως τρεις βαθμίδες προχώρησε -όπως αναμενόταν- ο οίκος Moody΄s, επικαλούμενος τη σημαντική τους έκθεση στην μεταβλητότητα και τον κίνδυνο συσσώρευσης σημαντικών ζημιών.

Αναλυτικότερα, η Moody΄s υποβαθμίζει:

Ομάδα Α

-την HSBC κατά 1 βαθμίδα, σε "Αa3" από "Αa2", με outlook αρνητικό. Για την ίδια την τράπεζα οι προοπτικές είναι σταθερές. Παρά την υποβάθμιση ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί την HSBC έναν από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως
-την Royal Bank of Canada, σε "Aa3" από "Αa1", με outlook σταθερό
-την JPMorgan Chase, σε "Aa3" από "Αa1", με outlook σταθερό

Η πρώτη ομάδα τραπεζών που υποβαθμίζονται διαθέτουν ισχυρότερη ρευστότητα και λιγότερη έκθεση στα ευρωπαϊκά κράτη.

Ομάδα Β

-την Barclays κατά 2 βαθμίδες, σε "A3" από "Α1"
-την BNP Paribas κατά 2 βαθμίδες, με outlook σταθερό
-την Credit Agricole κατά 2 βαθμίδες, με outlook αρνητικό. Ο οίκος επικαλείται τη σημαντική έκθεση της τράπεζας στην ελληνική οικονομία μέσω της Εμπορικής, ενώ επισημαίνει την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτησή της από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χονδρικής.
-την Deutsche Bank κατά 2 βαθμίδες. Επικαλείται την "πολύ υψηλή πιθανότητα" στήριξης από την γερμανική κυβέρνηση προς τους ομολογιούχους προτεραιότητας αν χρειαστεί ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

Οι παραπάνω τράπεζες διαθέτουν αξιόλογη αλλά διαφορετικού βαθμού έκθεση στις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ομάδα Γ

-την Bank of America κατά 1 βαθμίδα, σε Baa2" από "Baa1"
-την Citigroup κατά 2 βαθμίδες, σε "Baa2" από "A3"
-την Morgan Stanley κατά 2 βαθμίδες, σε "Βaaa1" από "Α2" με αρνητικό outlook. Πρόκειται για θετική εξέλιξη αφού το Φεβρουάριο ο οίκος είχε προειδοποιήσει ακόμη και για υποβάθμιση τριών βαθμίδων.
-την Royal Bank of Scotland κατά 1 βαθμίδα, σε "Α3" από "Α2", με outlook αρνητικό

Οι τράπεζες της τρίτης ομάδας επηρεάστηκαν από προβλήματα στη διαχείριση κινδύνου ή παρουσιάζουν ιστορικό έντονης μεταβλητότητας. Αντιμετωπίζουν κίνδυνο από χαρτοφυλάκια που εξαγόρασαν ή από την έκθεσή τους στην ευρωπαϊκή κρίση.

-την Goldman Sachs κατά 2 βαθμίδες, σε "Α3" από "Α1", με outlook αρνητικό. Η έκθεση της τράπεζας στη δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίων είναι πολύ υψηλή, αλλά ισορροπείται από την αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου, σημειώνει ο οίκος.

Επίσης:

-την UBS, σε "Α2" από "Αα3" με outlook σταθερό. Επικαλείται την "πολύ υψηλή πιθανότητα" στήριξης από την ελβετική κυβέρνηση.
-την Credit Suisse κατά 3 βαθμίδες, σε provisional Α2 από provisional Αa2
-την Societe Generale κατά 1 βαθμίδα, σε "A2" από "A1", με outlook σταθερό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου ο οίκος είχε θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση τις διαβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας 17 τραπεζών με παγκόσμια δραστηριότητα καθώς αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και ισχυρή ρυθμιστική εποπτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου