Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Για τις δηλώσεις του Μίκη για το αποτέλεσμα των εκλογών

 Οταν ενας σπουδαίος άνθρωπος χανει στην πορεία το ταξικό του κριτήριο μπερδεύει και αυτούς που από αγάπη τον ακολουθούν και τον εμπιστεύονται.
Αφου κανει μερικες σωστες διαπιστώσεις ο Μίκης για την ασφυκτική κατάσταση αδιέξοδου για το λαό μιλάει στη συνέχεια για "αναντιστοιχία ανάμεσα στις επιθυμίες και τη θέληση του ελληνικού λαού αφ’ ενός και τους κομματικούς του εκπροσώπους αφ’ ετέρου" που συμβαίνει μεταξύ άλλων και εξ αιτίας του "αλληλοσπαραγμού των ηγεσιών των κομμάτων της Αριστεράς"...Εκει βεβαια χωραει πολλή κουβεντα αφου αυτο το παραμυθι με τον αλληλοσπαραγμό δηθεν "ομοίων" πρεπει να αντιμετωπιστει αποτελεσματικα γιατι κοστίζει. Η τεράστια πλειοψηφια της κινούμενης μαζας πραγματι πιστευει οτι οι θεσεις των κομματων της Αριστεράς γενικα-εννοούν πιο πολύ  του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ- είναι παρόμοιες.Και το πιστευουν γιατί θέλουν να το πιστευουν αφού θα προτιμούσαν να είναι εύκολη η δημιουργία ενός μετώπου από τα πάνω "που να λύσει τα προβλήματα".
Οι θεσεις θα "εμοιαζαν" όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτοκριτική και εγκατέλειπε τη θεση του για το Μααστριχτ και την ΕΕ για την οποία θεωρεί οτι "εχει σαν σκοπό την ευημερία των λαών"(Ζωη Κωνσταντοπούλου). Τοτε θα υπήρχε πραγματικα μια βαση συζητησης. Τωρα όμως το μεν ΚΚΕ θεωρει οτι η ΕΕ λεηλατεί για να σωσει και να δυναμωσει τα μονοπώλια, ενω ο Συριζα  οτι δεν είναι θεσμός που δημιουργηθηκε για να στηριξει τα μονοπώλια αλλά για να λειτουργησει υπερ των λαών.Ειναι μια διαφορά πάνω στην κυρίαρχη αντίθεση που είναι η αντίθεση μονοπώλια-λαός και που εκφράζεται ως αντίθεση μεταξύ της ΕΕ και των λαών που πρεπει να την πολεμήσουν(ή να την στηρίξουν κατα τον Συριζα και να προσπαθησουν να την αλλάξουν, σαν να λεμε δηλ.να παραμείνουμε στην παραλία και να εκμεταλλευτουμε προς το συμφερον μας το τσουνάμι).
Η θεση αυτη του ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει για να μην πω ακυρωνει τα αριστερά χαρακτηριστικά του Συριζα και βεβαια απαγορεύει στο ΚΚΕ να συνεννοηθεί μαζί του αφου κατι τετοιο θα ακύρωνε και το ίδιο και θα άλλαζε τη φυσιογνωμία του ενω ταυτόχρονα θα μπέρδευε αντι να οξυνει το κριτήριο του λαού που ψαχνει στην ομίχλη να προσδιορίσει τον αντίπαλό του (Ειναι άραγε η διαφθορά και τα λαμόγια; Ειναι  οι 300;Ειναι το μνημόνιο; Ειναι οι τεμπέληδες και κακομαθημένοι Έλληνες; Είναι οι "ξένοι"; Η μηπως είναι ο καπιταλισμός τελικά και πρεπει να στρεψουμε εκει τα βέλη αντί να του δίνουμε ανάσες και χρόνο για να μας βουλιάξει;) Και ο ίδιος ο Μίκης άλλωστε διαπιστώνει ότι " βρισκόμαστε υποχρεωτικά στον χώρο της Ευρωζώνης, μιας και όσα κακά μας έχει κάνει έως τώρα είναι λιγότερα από όσα μπορεί να μας κάνει στο μέλλον"

Λίγο πιο κάτω όμως καταλαβαίνουμε από που απορρέει η λογική του Μίκη που δυσκολεύεται να δει το πραγματικό δίλημμα "Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες".
Λέει λοιπόν:
"Έχουμε στη διάθεσή μας ένα σπουδαίο όπλο. Είναι ο εθνικός μας πλούτος, που επιβουλεύονται και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον κάνουν δικό τους οι σημερινοί δήθεν σύμμαχοι, προστάτες και φίλοι μας."
Ανηκει άραγε σε μας το λαό ο πλούτος αυτός ή σε όποιον τον νοικιάσει για εκμετάλλευση συμφωνα με τη λογική "περι Αναπτυξης" του  καπιταλισμού αφήνοντας ψιχουλα στο λαό και καταστρέφοντας το περιβάλλον; Εχει σημασία αν αυτος που θα αγοράσει ή ενοικιάσει για να "αναπτύξει" ειναι ξενος όμιλος, ελληνικός όμιλος ή πολυμετοχικός με συμμετοχή ελλήνων και ξένων; Η μηπως πρεπει ο λαός να σκεφτεί επιτελους να πάρει τον πλούτο στα δικα του χέρια παλεύονταας για τη δική του εξουσία;
Και συνχίζει λέγοντας οτι η Ελλάδα πρέπει "να πετάξει από πάνω της κάθε είδους ξένες εξαρτήσεις και ελεύθερη ξανά και ανεξάρτητη να οδηγηθεί στηριγμένη στον δικό της πλούτο και στις δικές της ικανότητες στο δρόμο της κοινωνικής και εθνικής ανάπτυξης, ηθικής ανάτασης και πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησης." Σιγουρα σε πρωτη ανάγνωση δεν φαίνεται λάθος και πιστεύω οτι λεγεται με καλή προαίρεση. Ομως η εμμονη στην αντίθεση Ξένοι-Ελληνες απο τη μιά μας παει καρφι στην παγίδα του εθνικισμού, από την άλλη δε και δεν βοηθάει να προσδιορίσει ο λαός τον αντίπαλό του που δεν είναι άλλος από το αδηφάγο Κεφάλαιο, τον καπιταλισμό της εποχής του Ιμπεριαλισμού, τα μονοπώλια και τον εκφραστή τους την ΕΕ. Κι αν δεν δεις καθαρά τον αντίπαλο μόνο πυροβολισμούς στον αέρα μπορείς να ριχνεις την ώρα που απέναντι ετοιμάζουν την έφοδο.

ΥΓ:Θα πω οτι μόνο αγάπη και θαυμασμό έχω για το Μίκη και τα όσα έχει κάνει. Αυτο δε σημαίνει οτι δεν πρεπει κρίνονται οι θεσεις που παίρνει, ειδικα όταν διαβαζονται και  επηρρεάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου