Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το ναυάγιο(;) ενός ό,τι ναναι ντιμπέιτ

Τελικά φαίνεται πως το ντιμπέιτ κόλλησε και το όλο εγχείρημα παει για εγκατάλειψη.
Όσο κι αν έχουν αρχίσει τα αλληλοκαρφώματα και οι διφορούμενες εξηγήσεις είναι μάλλον καθαρό ότι τα πράγματα έχουν ως εξής: Ειχαμε πει ξανα προχθές ότι η έκβαση ενός πιο "ελεύθερου" ντιμπέιτ θα ήταν καθαρά υπέρ του Α.Τσίπρα. Εκτός από το επικοινωνιακό ντεζαβαντάζ ο Σαμαράς κουβαλάει επίσης κι ένα σωρό αμαρτίες και βάρη όπως μνημόνια, υπογραφές, επιστολές εθνικής περηφάνειας, μαγκιές περι αυτοδυναμίας κλπ. και τελικά και μια βαριά ήττα που όσο και νάναι δεν μπορεί να του φτιάχνει ψυχολογία. Ειδικά όταν ξέρει ότι τόσο πολλοί πια τον κοιτάζουν με μισό μάτι μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ετσι λοιπόν η μόνη περίπτωση να γινόταν το ντιμπέιτ ήταν να γίνει μέ όρους που τουλάχιστον να μη χάσει κανείς και να μένει και στους δύο το κέρδος ότι θα εμφανιζόντουσαν ως οι 2 διεκδικητές τονίζοντας το δίπολο που έχει επιλεγεί για τον όσο γίνεται μεγαλύτερο εγκλωβισμό των ψηφοφόρων.
Από την άλλη ο Συριζα ήθελε φυσικά να γίνει το ντιμπέιτ, αφου θα ήταν υπέρ του, και γιατί ο Τσίπρας είναι καλύτερος αλλά και γιατί έχει γύρω του την αύρα του νικητή  των εκλογών ενω επίσης θα είχε κι αυτός όφελος από τον επι πλέον τονισμο του διπόλου. Ηξερε όμως κιόλας ότι όλο αυτό δεν άρεσε στους Αριστερούς του ψηφοφόρους αφού  ουσιαστικα θα έπαιζε το παιχνίδι με τους όρους που το έπαιζαν παλιότερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Φαίνεται λοιπόν πως έθεσε όρους κερδίζοντας χρόνο για να το ξανασκεφτεί. Ο ένας ήταν να γίνει το ντιμπέιτ πιο ανοικτά και ελεύθερα με απ'αυθείας διάλογο των 2 όπου ο Τσίπρας έχει καθρά πλεονέκτημα. Ο άλλος ήταν να γίνει και δευτερο ντιμπέιτ με όλους. (Αυτό ακούστηκε σήμερα παρότι χθές ακουγόταν πως δεν το έθετε σαν  απαραίτητη προυπόθεση). Αν οι όροι αυτοί δεν γίνονταν δεκτοί, τότε ο Συριζα δεν είχε λόγο να το κάνει αν γινόταν με το γνωστό στημένο τρόπο όπου δεν θα υπήρχε νικητής. Το μόνο που θα του έμενε τότε θα ηταν η Αριστερή κριτική και εσωτερική γκρίνια που φυσικά έχει κάθε λόγο να αποφεύγει τη στιγμή που όλα του πάνε μια χαρά. Οταν λοιπόν ο Συριζα επέμεινε οι επικοινωνιολόγοι της ΝΔ συμβούλεψαν τον κ.Σαμαρά να κανει το κορόιδο και να αρχίσει τις μακρινες βολές από τα χαρακώματα.
Για να πω την αλήθεια πίστευα ότι ο Συριζα από φόρα θα κάνει το λάθος να δεχτεί ένα ο,τι ναναι ντιμπέιτ, πράγμα που δεν φαίνεται να γίνεται. Αλλωστε η ομάδα εκεί έχει ένα σωρό άγχη στο κεφάλι και δεν είχε και πολλή ανάγκη από άλλο ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου