Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Καμπάνες προσφυγής στην ΕΕ κτυπούν στην Κύπρο

Οι καμπάνες έχουν αρχίσει να κτυπούν και για την Κύπρο αφού μιά από τις τράπεζές της ήδη εκπέμπει SOS. H Popular Bank ψάχνει ούτε λίγο ούτε πολύ για 1,8δις για να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ανακεφαλαιοποίησης της.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε ότι με βάση αυτό το γεγονός η προσφυγή στην ΕΕ για βοήθεια είναι πιθανή. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι λίγες είπε, και αν κρίνουμε από το ότι η Ελλάδα ή και τα άλλα θύματα των ΕΕ-ΔΝΤ πάντα απέκλειαν το ενδεχόμενο προσφυγής μέχρι τη στιγμη που συνέβαινε, η προσφυγή της Κύπρου μάλλον πρέπει να θεωρείται ζήτημα ήμερών.
Αλλη μια χώρα λοιπόν που ορκιζόταν δημοσίως πριν λίγους μήνες ότι η περίπτωση της είναι διαφορετικη και πως δεν έχει σχέση με την Ελλάδα υποκύπτει. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι κατά τη γνώμη μου πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας αφού η οικονομία της(το ΑΕΠ της) βασίζεται στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι  στις τράπεζες οι οποίες δειχνουν πια σημάδια κατάρρευσης.
Παρά το ότι η οικονομία της Κύπρου είναι πολύ μικρή για να επηρρεάσει τα πράγματα στην Ευρώπη δεν παύει να αποτελεί πλήγμα που δεν είναι απλά ψυχολογικό αν λάβουμε υπ' όψη το ότι οι τράπεζες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και η κατάρρευση μιάς μπορεί να παρασύρει και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου