Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

SocGen: Ανεξέλεγκτοι οι κίνδυνοι διάχυσης από μια ελληνική έξοδο- Στα 360δίς(!) το άμεσο κόστος

 capital.gr

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε ανεξέλεγκτους κινδύνους διάχυσης που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε εξάντληση των επίσημων πηγών χρηματοδότησης, αναφέρει σε έκθεσή της η Societe Generale.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργούσε αμφιβολίες στις αγορές αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται επίσης πως το άμεσο κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμαθα μπορούσε να αγγίξει τα 360 δισ. ευρώ ή το 3,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης.

«Παρά του ότι το άμεσο κόστος μιας ελληνικής εξόδου μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, ένα τέτοιο γεγονός θα αποδείξει στις χρηματοπιστωτικές αγορές πως το ενιαίο νόμισμα δεν είναι “αμετάκλητο”», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της τράπεζας. «Σε αυτή την περίπτωση  μπορεί να αποδειχθεί δύκολο να συγκρατηθεί η διάχυση των επιπτώσεων της ελληνικής εξόδου σε ένα περιβάλλον όπου τόσο οι τράπεζες όσο και τα κράτη θα αντιμετωπίζουν σημαντικές χρηματοδοτικές δυσκολίες», συμπληρώνουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της SocGen.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια κατάσταση όπου οι διαθέσιμες επίσημες πηγές χρηματοδότησης θα εξαντληθούν αμέσως», αναφέρει η έκθεση υποστηρίζοντας πως η διάχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών βασικών καναλιών: της εκροής καταθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της σημαντικής αύξησης του κόστους δανεισμού των τραπεζών και την άνοδο των spreads.






Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου